BIZIT 2022

Triada problem: Android malver koji uređaje pogađa dok su u skladištu

Google je 6. juna objavio informacije o prilično upornoj hakerskoj grupi koja već neko vreme pokušava da svoj malver pošalje na Android uređaje. Radi se o familiji aplikacija koja je poznata pod imenom Triada, a koje su dizajnirane tako da na uređaj implementiraju spam i reklamne sadržaje.

PCPress.rs Image

Triada priča počela je još 2016. godine, te je sistem u početku funkcionisao slično kao i sve druge malver kampanje, a sve dok napadači 2019. nisu pronašli način da malver stigne do uređaja još dok su ovi u fabričkim postrojenjima, pre nego što stignu do korisnika, i pre nego što se na njih instalira bilo koja aplikacija. Radi se o tome da većina proizvođača telefona nema kapacitete da samostalno kreira sve opcije koje želi na nekom uređaju, pa se za mnoge poslove angažuju dobavljači sa strane, te upravo oni postaju slaba karika koja omogućava napade.

PCPress.rs Image

Google još uvek nije objavio koji su uređaji pogođeni ovim problemom, ali se među onima koji su upućeni u temu spekuliše o tome da se radi o modelima Leagoo M5 Plus, Leagoo M8, Nomu S10, and Nomu S20.

Pročitajte i:  Chrome: Ažurirajte pregledač što pre

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,