Top50 Glas publike

Trinaestogodišnjakinja otkrila da aparati za sušenje ruku mogu da oštete dečiji sluh

Aparati za sušenje ruku se obično nalaze u javnim toaletima, a dizajnirani su tako da uz pomoć toplog vazduha suše dlanove korisnike, te eliminišu potrebu za peškirima i papirnim ubrusima. Poznato je da mogu da budu prilično bučni, a zbog vazduha koji ubrzano struji kroz aparat, ali se do sada nije znalo da mogu negativno da utiču na dečiji sluh.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da je trinaestogodišnja Kanađanka Nora Keegan tokom istraživanja za školski projekat utvrdila da ovi aparati mogu da oštete čulo sluha kod mlađih korisnika. Za temu se zainteresovala nakon što je i sama imala loše iskustvo tokom sušenja ruku, te primetila da skoro svaki put nakon korišćenja aparata čuje zvonjavu u ušima. Pored toga je primetila da mlađa deca, posebno ona koja još uvek nisu u mogućnosti da verbalno izraze ono što ih muči, vrlo negativno reaguju na ove aparate, te uši pokrivaju dlanovima. Tokom istraživanja Keegan je za dve godine posetila preko 40 javnih toaleta, te koristila profesionalni aparat za merenje buke tokom korišćenja aparata.

Pročitajte i:  Ferrobot za brzo testiranje na viruse

PCPress.rs Image

Nakon toga je utvrdila da najviše škode aparati koje su proizvele kompanije Xlerator, te poznati Dyson Airblade, od kojih poslednji emituje buku od čak 121 decibela. Budući da zdravstvene organizacije obično zabranjuju prodaju igračaka koje emituju zvuk koji prelazi 100 decibela, jasno je da buka koju prave neki aparati za sušenje ruku svakako nije blagotvorna. Dyson Airblade je pristao da sarađuje sa inženjerom akustike, a kako bi se proverili podaci iz istraživanja mlade naučnice, a ostaje da se vidi hoće li i druge kompanije postupiti na isti način.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,