Trojanac za OS Mac

PCPress.rs Image

Da hakeri, kao i svi ostali, pokazuju zanimanje za sve što Apple izbaci najbolje se vidi po tome što je izmišljen novi trojanac za Mac. Zove se BlackHole RAT (RAT stoji za „remote access Trojan“) i prilično ga je lako pronaći na hakeraškim forumima. Čak postoji i video-demonstracija na YouTube-u koja pokazuje šta on sve može. Novi trojanac još nije zapažen u onlajn napadima, ali softver se prilično lako koristi i ako kriminalac uspe da navede korisnika operativnog sistema Mac da ga instalira, odmah će dobiti daljinsku kontrolu nad hakerisanim računarom.

BlackHole je varijanta trojanca za operativni sistem Windows po imenu darkComet, ali čini se da ga je napravio drugi haker. Kod za darkComet može se lako naći i izgleda da je tvorac trojanca BlackHole samo modifikovao taj kod za Mac.

Operativni sistem Mac postaje sve popularniji a samim tim postaje i zanimljiva platforma za kriminalce. Iako je malware za Mac još veoma redak, već postoji još jedan trojanac nazvan HellRTS koji kruži na sajtovima za skidanje piratskog Mac softvera.

Pročitajte i:  SnapMC: Krađa fajlova bez enkripcije

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,