BIZIT 2022

Trump povećava carine na uvoz robe iz Kine kao i iPhone

Apple-ov iPhone je do sada uspevao da izbegne da postane žrtva trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Međutim, američki predsednik Donald Trump nagovestio je juče u razgovoru sa Wall Street Journalom da će najvažniji proizvod Apple-a uskoro biti pogođen carinama. U intervjuu za novine, Trump je rekao da će pored povećanja nivoa carina na 25% to jest na 200 milijardi dolara kineskog uvoza, takođe će povećati carinu od 10% ili 25% na ostatak kineskog uvoza (procenjeno na 267 milijardi dolara) koji trenutno nije pogođen dodatnim porezom.

PCPress.rs Image

Kada su ga pitali da li će povećati carine na Apple iPhone, ostale mobilne telefone i laptopove sastavljene u Kini, predsednik je rekao: „Možda. Zavisi od toga kolika je stopa, mislim, mogu da je postavim na 10% i ljudi će to veoma lako podneti“. Nakon ove vesti, akcije Apple-a su pale u ponedeljak popodne.

Iako Apple dizajnira svoje proizvode u SAD-u, uređaji kao što su iPhone i iPad sklapaju se u Kini od strane angažovanog proizvođača. Uređaji namenjeni SAD-u se zatim isporučuju iz Kine u države u kojima mogu biti izložene uvoznim carinama. Predsednik je imao preporuku za Apple i za druge američke kompanije koje imaju uređaje koji se uvoze u SAD iz Kine. „Ono što bih savetovao je da grade fabrike u SAD-u i tu proizvode svoj proizvod“, rekao je Trump i  dodao „I imaju mnogo drugih alternativa.“

Pročitajte i:  Čip 4 - sastanak četiri države usred globalne nestašice čipova

Predsednik je pokrenuo trgovinski rat s Kinom u pokušaju smanjivanja trgovinskog deficita koji SAD ima sa zemljom. Međutim, mnogi ekonomisti veruju da će se menjanjem carina, kod mnogih popularnih stavki uvezenih u SAD, poput iPhone-a, povećati cene, što dovodi do ekonomskog usporavanja u državama. Ovi ekonomisti vide isti rezultat ako kompanije poput Apple prebace proizvodnju u SAD. Troškovi rada bi dramatično porasli te bi privukli ove kompanije da podignu cene kako bi se robne rezerve održale stabilnim ili prihvatile niže profite kako bi cene održale stabilnim, što se ne bi smatralo korisnim za američku ekonomiju.

Izvor: PhoneArena

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,