N Central domination

Tuck: “Karate Kid” u bioskopima od 2. septembra

PCPress.rs ImageSinopsis: Dvanaestogodišnji Dre Parker (Džejden Smit) je mogao postati najpopularniji dečak u Detroitu, ali novi posao njegove majke ga je preselio u Kinu. Dre je odmah pronašao u školi simpatiju Mei Jing, međutim razlike u kulturi čine njihovo prijateljstvo nemogućim. Dreova osećanja su naljutila školskog siledžiju Čenga, poznavaoca kung fua. Bez prijatelja, u zemlji punoj stranaca, Dre nema kome da se obrati osim školskom domaru, gospodinu Hanu (Džeki Čen) koji je zapravo prikriveni majstor borilačkih veština. Dok Han uči dečaka tome da veština kung fua nije samo u udarcima već u zrelosti i smirenosti, Dre shvata da će suočavanje sa školskim siledžijama na kraju biti borba za sopstveni život.

Režija: Harald Cvart
Scenario: Kristofer Marfi
Uloge: Džejden Smit, Džeki Čen,  Tardžaj P. Henson
Start: 02.09.2010.
Žanr: Porodični
Web: http://www.karatekid-themovie.net/

Džejdem Smit (Dre Parker) iako sin poznatog glumca Vila Smita, ovaj dvanaestogodišnjak je svojim talentom ušao u krug holivudskih glumaca i postigao svetsku slavu. Prvi put se pojavio na velikom platnu 2008. godine ulogom u filmu The Day the Earth Stood Still, a istakao se ulogim u filmu The Persuit of Happyness. Osvojio je brojne nagrade koje se dodeljuju mladim glumcima, debitantima. Poznat je i njegov humanitarni rad, pomoć siročićima obolelim od side u Africi.
Džeki Čen (gospodin Han) je čuveni glumac, čija karijera traje preko četrdeset godina. Rođen je u Hong Kongu, a glumom je počeo da se bavi po završetku Kineske filmske Akademije. Karijru je započeo sedamdesetih godina prošlog veka, kao dubler čuvenom Brusu Liju. Tokom karijere snimio je preko 100 filmova i zaradio zvezde na Bulevaru slavnih i u Holivudu i u Hong Kongu.
Harold Cvart  jedan je od vodećih reditelja novog talasa. Prvi je reditelj, poreklom iz Norveške, koji je postigao uspeh u Holivudu.
Njegovi najpoznatiji filmovi u Agent Kodi Benks, Pink Panter 2 i Karate kid.

O produkciji:
„Dre Parker je kul američki dečak, koji pokušava da se snađe u Kini“, objašnjava Džejden Smit. „Prolazi kroz težak period, jer oseća da ne može da se uklopi. Nema prijatelje i slučajno naleće na gospodina Hana, majstora kung fua. Kako vreme odmiče, njih dvojica izgrađuju poseban odnos“.
Možda je i najveći izazov bio pronaći adekvatnog glumca za ulogu učitelja. Svi su želeli da to bude filmska ikona i svi su se složili da to bude Džeki Čen. „A ko bi drugi bio“, rekao je reditelj. „Džeki je idealan za ulogu. Pomislio sam, Karate kid sa Džeki Čenom je film koji bih želeo da gledam“! Čenu se posebno dopao film, jer je mogao da se poistoveti sa likom dečaka. „Pre 30 godina ja sam došao u Ameriku, potpuno sam. Kada se suočavate sa drugačiom kulturom, ume da bude zastrašujuće“.
„Razlog zbog koga smo film nazvali Karate kid nalazi se u sceni na početku, kada Dre pokušava da se odbrani od siledžija karate improvizacijama. A u Kini deca su kung fu eksperti. Tako da je Dre, ukoliko je hteo da preživi, morao da savlada kung fu. Ujedno, želeli smo da odamo čast ranijem filmu“, navodi reditelj.
Odnos koji su imali Smit i Čen, bio je isti na filmu i u privatnom životu. „On je divan. Stalno me je učio nečemu novom. Bio je uz mene sve vreme“, izjavio je  Smit.
Harold Cvart objašnjava kako ih je mladi glumac sve oduševio. „Džejden je harizmatičan i šarmantan i odličan glumac. Bio je potpuno posvećen, ne samo učenju kung fu-a, već emotivnoj osnovi priče“. I Čen je komentarisao mladog kolegu: “Nikada nisam video dete pametno kao Džejden. Sjajan je“!
Kada je odlučeno da se snima u Kini, Džejden je morao da nauči kineski stil borbe. Časove je dobijao od najboljeg, Vu Ganga, koordinatora kaskaderskog tima Džeki Čena. „Kada počinjem nekoga da učim ovoj veštini, učim ga da je kung fu, pre svega, poštovanje drugih. Kung fu nije samo borba, već način na koji možete pomoći ljudima“, ističe Vu.
Smit i druga deca, učili su i kako da se bore pred kamerama. Deca koja su bila na filmu su dugogodišnji učenici kung fu veština, ali niko od njih nije imao iskustva u snimanju borilačkih scena. Nije bilo lako uskladiti pokrete, takming i dramske reakcije. Bilo je izazovno pa samim tim i zanimljivo. Džejden priznaje da mu nije bilo lako: „Morate stvarno da udarite protivnika. Da ga udarite nežno, ali da izgleda kao da je bilo grubo. I da ga blokirate. Ako ga ne blokirate, dobićete udarac u glavu“.
Kako bi približili film modernoj publici, kreatori filma su odlučili da odu u Kinu. Kako su mnoge lokacije bile nepristupačne ili zabranjene za snimanje, produkcija se obratila za pomoć Kineskoj filmskoj Asocijaciji, najvećoj filmskoj grupi zemlje.
„Sminanje jedne scene moralo se planirati mesecima. Mi smo prvi koji su snimali na kapiji  Tienanmena i u Zabranjenom gradu, još od Bertolučijevog Poslednjeg cara, pre 20 godina“, istakao je reditelj. Za Čena, ovaj film je na neki način ostvarenje sna. „Zahvalan sam što smo snimali u Kini. Iako imamo istoriju dugu hiljadama godina, ovaj film će publici dati šansu da nauče nešto o našem nasleđu i različitim vidovima naše kulture“.
Poseban izazov bilo je snimanje scena na Velikom zidu. To su bile i ključne scene, dge Dre upoznaje i prihvata formu i suštinu kung fua. Sve što ga je gospodin Han naučio, oživelo je u scenama turnira.
Ovaj film priča priču, ne samo o odnosu učitelja i učenika, već i o odnosu usamljenog čoveka i jenog uplašenog dečaka. Čen objašnjava: „Na početku gospodin Han misli da pomaže dečaku koja proganjaju siledžije u školi. Ali, na kraju i njegov život se transformiše“.

Film “Karate Kid” će od 2. septembra biti na redovnom bioskopskom repertoaru.

 

 

Izvor: Tuck Vision

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,