TrendMicro

Twitter-ov hashtag napunio deset godina, evo par zanimljivosti

Pre deset godina rođena je ikona na društvenoj mreži Twitter pod imenom hashtag ili #, kako mi kažemo tarabica. Dnevno se koristi oko 125 miliona hashtag-ova i ovu popularnu ikonu koriste i druge društvene mreže poput Instagram-a, Tumblir-a i Facebook-a.

PCPress.rs Image

Ideja da se koristi hashtag kako bi se organizovali tvitovi i grupe na Twitter-u je prvi put predložena 23. avgusta 2007. godine od strane bivšeg Google i Uber dizajnera Chris-a Messina-e. Messina je bio 1186-ti korisnik Twitter-a i postovao je tvit u kome pita korisnike šta misle o korišćenju hashtag-a u svojim tvitovima.

Pre nego što je hashtag formalno uveden septembra 2007. godine, Twitter je već uveo @mentions i @replies, imao je mobilnu aplikaciju i definisao je Twitter korisnike kao followers.

Prvi hashtag na Twitter-u bio je Chris-a Messina-e #barcampBarcamp predstavlja mrežu ljudi koja vodi konferencije korisnika o tehnologiji i Internet-u.

PCPress.rs Image

Tokom prve godine kada je izmišljen hashtag ikona najviše se koristio tag #noticias, na španskom reč za vesti, a Najpopularniji hashtag koji je tvitovan oko milijardu puta je #NowPlaying ili #np, a najpopularniji koji čak i sada možemo da vidimo je #FF ili #FollowFriday i prvi put je tvitovan 2009. godine. Prošle godine najpopularniji hashtag na Twitter-u je bio #Rio2016 pa potom #Election2016 i #PokemonGo.

Pročitajte i:  Kako automatski promeniti svoj Slack status kada imate sastanak

Jedan od najdosadnijih hashtag-a i možda tag-a koji je dosađivao korisnicima Twitter-a nedeljama je #TheDress koji govori o boji haljine. Za najduži hashtag koji je imao 345 karaktera, Paul-u Horner-u dodeljena je nagrada Ginisov Rekord.

Od 2014. godine izraz hashtag se nalazi u rečniku Merriam Webster i definicija glasi: „Reč ili fraza pre koje ide simbol # koji klasifikuje kategorije koje prate tekst (kao što je tvit).“

Izvor: TheTelegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,