BIZIT 2022

Twitter pojačava anksioznost

Oni koji pate od anksioznosti uvek mogu da pronađu grupe za podršku na Twitteru, ali priroda i dinamika društvenih mreža često utiče na to da se simptomi pogoršaju.

PCPress.rs Image

Twitter je, pored drugih društvenih mreža, mesto gde se korisnici informišu, komuniciraju sa prijateljima, te pronalaze skoro sve što im je potrebno da bi zadovoljili deo intelektualnih i socijalnih potreba modernog čoveka. Oni koji pate od anksioznosti, ili nekog drugog poremećaja, ulaze na svoje profile kako bi pisali o tome šta osećaju tokom napada panike, te kako bi pronašli korisnike sa sličnim problemima i tako za sebe stvorili neki vid podrške.

Takav pristup osetljivim stanjima je često mač sa dve oštrice. Zajednica istomišljenika koju pojedinac okupi oko sebe čini da se lakše govori o problemima koje dele, ali mogućnost upoređivanja, te konstantan protok informacija na temu neretko čine da se situacija pogorša.

Psiholozi anksioznost obično dele na generalizovani anksiozni poremećaj, što je stalni osećaj straha i zabrinutosti, i anksioznost stanja, koja je obično odgovor na neku trenutnu preteću situaciju. Skoro sve društvene mreže utiču na to da se i jedan i drugi oblik pogoršaju, a naročito Twitter koji konstantno podseća da uvek imamo razlog za anksioznost, te tako izaziva osećaj anksioznosti i kod najmirnijih korisnika.

Pročitajte i:  Komentar: TikTok konkuriše Google-u?

Konstantni protok informacija i običaj da se „prate“ oni koji su uspešniji od nas stvaraju moćan koktel koji, putem poređenjem sa drugima, pojačava simptome anksioznosti. Korisnici Twittera moraju da nauče kako da utišaju glasove koji galame na njih čim se uloguju: „Još uvek niste napisali bestseler? Evo liste najuspešnijih koji su mlađi od 30! Evo članka o tome koliko ste loš roditelj! Još uvek nemate decu?! Ova spisateljica ima troje, a napisala je bestseler i mlađa je od 30!“ Twitter je megafon za uspeh, i lupa koja uvećava nesigurnosti, a kada svoje nesigurnosti počnete da upoređujete sa uspesima drugih dobijete siguran recept za anksioznost.

Izvor: theatlantic.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,