BIZIT 2022

Twitter poručuje korisnicima da budu fini

Twitter će zatražiti od korisnika da pregledaju i revidiraju „potencijalno štetne ili uvredljive“ odgovore.

PCPress.rs Image

Razmislite dva puta pre nego što odgovorite

Platforma društvenih medija, koja se često suočavala sa kritikama zbog nasilničkog ponašanja korisnika, testirala je ovu funkciju prošle godine. Twitter je rekao da su testovi pokazali da su preporuke (prompts) smanjile uvredljive odgovore. U sredu je kompanija rekla da će uputstva uputiti na račune na engleskom jeziku koristeći Twitter na Appleu i Androidu. U objavi na blogu, Twitter je rekao da je otkrio da su preporuke navele 34% ljudi da revidiraju svoj početni odgovor ili da se odluče da ne pošalju svoj odgovor. Korisnici su u proseku napravili 11% manje uvredljivih odgovora nakon preporuke, poručuje Twitter.

Takođe je bilo manje verovatno da će dobiti povratne i uvredljive odgovore. Čini se, međutim, da još uvek možete da budete nepristojni prema svojim prijateljima. Twitter je rekao da su upiti dizajnirani da razmotre prirodu odnosa između naloga koji tvituje i naloga koji odgovara. Ako se dva naloga prate i često odgovaraju jedan na drugi, veća je verovatnoća da oni bolje razumeju željeni ton komunikacije, navodi se u blogu. Tehničke platforme su se poslednjih godina uhvatile u koštac sa načinom na koji kontrolišu uvredljivi sadržaj, zlostavljanje i uznemiravanje. Najnovije statistike Twittera, od januara do juna prošle godine, pokazuju da je platforma uklonila potencijalno uvredljiv sadržaj objavljen sa 1,9 miliona naloga i suspendovala 925.700 naloga zbog kršenja pravila Twitter-a.

Pročitajte i:  Sudija obećava brzo suđenje Twittera protiv Elona Muska

Rasprava o moderiranju sadržaja nedavno je postala intenzivnija zbog odluka koje su giganti društvenih medija doneli protiv javnih zvaničnika, posebno bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Bivšem predsedniku SAD je zabranjen pristup na više platformi, uključujući Twitter i Facebook, nakon nereda na Capitol Hillu 6. januara. Fejsbukov nadzorni odbor podržao je odluku u sredu, ali je kritikovao platformu zbog ukidanja na neodređeno i dao joj šest meseci da utvrdi proporcionalni odgovor. Iako mnogi smatraju da bi platforme trebale biti agresivnije u kažnjavanju zloupotreba na mreži i lažnim informacijama, mnogi takve zabrane vide kao čin političke cenzure.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: