Twitter se součava sa novom kaznom od gotovo 250 miliona dolara

Da se veliki tehnološki giganti suočavaju sa problemima i kaznama, pokazalo se tačnim odavno. Posle Googlea, Facebooka, i drugih IT firmi, na red je došao i Twitter, kome sada preti od američkih vlasti kazna do 250 miliona dolara zbog korišćenja telefonskih brojeva i email adresa za ciljanje reklama.

twitter se suočava sa novom kaznom

Nedozvoljeno targetiranje ljudi

Kompanija Twitter je primila dokumenta od Savezne komisije za trgovinu 28. jula, u kojoj se tvrdi da su koristili podatke predviđene u bezbednosne svrhe za ciljano oglašavanje u periodu od 2013 do 2019. godine. Sam Twitter je objavio da se potencijalna kazna kreće u iznosu od 150 i 250 miliona dolara. Ova društvena mreža je prošlog oktobra priznala da su “nenamerno” ciljani oglasi tako što su koristili njihove kontakt podatke ostavljene iz sigurnosnih razloga. To su podaci koje je Twitter čuvao zbog dvofaktorske autentifikacije.

Američka regulatorna tela su potvrdila da istražuju Twitter, a u žižu javnosti dospeli su nakon nagodbe od 5 milijardi dolara sa Facebookom, što predstavlja najveću kaznu u istoriji ovog tela, zbog pogrešnog korišćenja korisničkih podataka. Interesantno je da ova istraga protiv Twittera stiže nakon što su prijavili prihode u iznosu od 683 miliona dolara za drugi kvartal 2020. godine, i oko dve nedelje nakon masovnog hakerskog napada koji je ugrozio verifikovane profile na Twitteru, uključujući Baraka Obamu, Joe Bajdena, Bila Gejtsa i Jeffa Bezosa.

Pročitajte i:  Twitter testira način prijavljivanja obmanjujućih tvitova

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: