Top50 Glas publike

Twitter tuži Indiju zbog blokiranja sadržaja

Nakon više od godinu dana i sve većih tenzija zbog IT zakona u Indiji iz 2021. godine, Twitter sada tuži indijsku vladu.

PCPress.rs Image

Cenzura sadržaja

Twitter je podneo žalbu Višem sudu Karnatake u Bangalor-u, kako bi osporio nedavnu naredbu o cenzuri sadržaja u Indiji. Kompanija je imala rok da blokira desetak naloga i postova. Nakon toga, morala je da se suoči sa određenim merama. Iako je kompanija ispoštovala naredbu, sada traži pravnu pomoć.

Do spora dolazi nakon što je Twitter navodno potvrdio indijskoj vladi prošlog leta, da se ponaša u skladu sa IT pravilima u zemlji. Deo tih pravila podrazumevao je da Twitter mora da angažuje domaćeg službenika za kontrolu propisa i da mora da obezbedi kontakt sa lokalnim vlastima.

Odnosi Twitter-a sa Indijom bili su napeti tokom većeg dela 2021.godine. U februaru, vlada je zapretila da će zatvoriti kancelarije kompanije, ukoliko Twitter ne ukloni sadržaj u vezi sa protestima poljoprivrednika održanih u januaru prošle godine.

Dva meseca kasnije, Indija je naredila Twitter-u da obriše tvitove koji kritikuju reakciju zemlje na pandemiju korona virusa. Takođe, nedavno je vlada naredila Twitter-u da blokira tvitove Freedom House, neprofitne organizacije koja je rekla da je Indija primer zemlje u kojoj se sloboda štampe smanjuje.

Pročitajte i:  Twitter aplikacije ne rade a Musk ćuti

„Freedom House je zabrinut nakon što je indijska vlada naredila Twitter-u da ograniči naše tvitove“, saopštila je organizacija. „Mislimo da i vlade i tehnološke kompanije treba da podržavaju slobodno izražavanje, privatnost i druge osnovne slobode.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,