BIZIT 2022

U 2018. utrostručena krađa kriptovaluta

Kalifornijska blockchain sigurnosna kompanija CipherTrace objavila je svoj izveštaj za drugi kvartal 2018. i upozorila je na porast kriminala u svetu kriptovaluta, pranja novca i drugih nedozvoljenih aktivnosti. Jedna od značajnijih napomena je bila da je 1,2 milijardi dolara oprano pomoću alata kao što su bitcoin tumbler-a i određenih altcoina.

U izveštaju se navodi da je u prvoj polovini 2018. godine ukradena gotovo tri puta više kriptovaluta nego prethodne godine, što je, predstavljeno u ciframa, više od 760 miliona dolara u kriptovalutama. Štaviše, gospodari crnog tržišta i hakeri peru novac putem digitalnih sredstava kao što su bitcoin tumblers i altcoini kao što su zcash i monero, koji se smatraju pouzdanim opcijama.

S druge strane, mnoge menjačnice – a nove se stalno otvaraju – imaju sigurnosne ranjivosti, a kriptovalute, kada se jednom ukradu, često se ne mogu vratiti ili ih je čak nemoguće pratiti do lopova koji su ih ukrali. CipherTrace je primetio da su kriminalci ukrali 1,2 milijarde dolara u kriptovalutama iz menjačnica u 2017-18, dok je FBI zabeležio šestostruki porast pritužbi u vezi sa kriminalom u području kriptovaluta u 2018. godini u odnosu na 2015. godinu.

Pročitajte i:  Hakeri su možda otkrili vaše tajne Twitter naloge

Regulatorna tela na globalnom nivou verovatno će uspeti u nameri da se izbore protiv pranja kriptovaluta, istakao je izvršni direktor CipherTrace-a David Jevans za Bloomberg. Iako je ovo verovatno dobro za investitore, neke digitalne valute će ispaštati tokom ovog procesa. Male digitalne valute će biti izbačene sa menjačnica, jer je teško pratiti sve ove transakcije.

Izvor: CCN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,