BIZIT 2022

U aprilu stiže Librem 5 telefon fokusiran na bezbednost

Tokom proteklih nekoliko godina, hardverski startap osnovan u San Francisku, Purism je radio na telefonu koji obećava veću bezbednost i sigurnost od ostalih. Sada se zna vreme isporuke za Librem 5 koji je finansiran putem crowdfunding kampanje, a to je april 2019.

PCPress.rs Image

Kompanija, koja takođe pravi i dijapazon laptopova koji rade na PureOS sistemu baziranom na Linuxu, sakupio je oko 2,6 miliona dolara za izradu Librem 5. Ideja je da se izbegne korišćenje Android-a i umesto toga ponudi alternativa zasnovana na sigurnijoj, besplatnoj i platformi otvorenog koda kako bi sprečili da vlasnici uređaja budu praćeni ili špijunirani.

Sa tim ciljem, 5-inčni Librem 5 će raditi na PureOS-u ili GNU+Linux distribucijama, a dolazi sa hardverskim prekidačima kojima je moguće u potpunosti isključiti kameru, mikrofon, Wi-Fi i Bluetooth mreže i modem. Koštaće sa popustom 600 dolara dok proizvodnja ne bude završena. Kompanija je napomenula da su dva CPU baga koja utiču na upravljanje potrošnjom energije prisilila da produže lansiranje uređaja za tri meseca.

S obzirom na to da je većina drugih hardverskih brendova zauzeta proširenjem ekrana, sakrivanjem kamera pomoću kliznih komponenti i povećanjem performansi za igrice, zanimljivo je videti da li Purism može da podstakne trend među korisnicima mobilnih telefona da biraju alternativu Androidu i iOS-u, uređaj fokusiran na bezbednost, ne tako atraktivan i bez suvišnih detalja.

Pročitajte i:  Možete tečno hladiti ovaj Linux laptop kako bi GPU radio bolje

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,