Ikotek

U Beogradu napravljeno 7 aplikacija za Google Glass

Protekli vikend za neke developere bio je u znaku Google Glass naočara.

glasshackU Centru za promociju nauke održan je Hack the Glass – hakaton za Google Glass aplikacije, gde je za 36 sati, oko 30 okupljenih entuzijasta napravilo je 7 aplikacija.

To su:

  •  Google glass lyrics – Shazam za stihove pesama, aplikacija koja prepoznaje pesmu i korisniku na Glass izbacuje stihove pesme dok ona još traje. Aplikacija je u potpunosti zavšena na hakatonu a osmišljena na uvodnom predavanju, 4. juna.
  • Ally – aplikacija namenjena kontrolisanju AR drona preko Google glassa. Ally tim je uspeo za 36 sati da napravi potpuno funkcionalnu aplikaciju za kontrolisanje dronova preko Google glassa. Vredi napomenuti da je na aplikaciji Ally radio tim iz švajcarskog Dreya o kom smo pisali pre nekolio dana.
  • Chef’s glass – aplikacija koja je prva završena na hakatonu, nekoliko sati pre zvaničnog završetka. Namenjena je kuvarima i omogućuje gledanje recepata preko Glassa.
  • Baby monitor – realtime video streaming između tableta i Google glassa namenjen roditeljima.
  • EyeShare – možda najambicioznija ideja na hakatonu – Google glass društvena mreža koja bi korisnicima omogućavala da se povežu i razmene pogled sa Glassa odnosno da jedni drugima strimuju ono što trenutno vide kroz Glass.
  • LookApp – aplikacija koja omogućuje manipulisanje PC-jem uz pomoć Google Glassa umesto miša ili tastature. U izradi ove aplikacije učestvovao je i najmlađi developer na hakatonu, koji ima samo 19 godina. Ova aplikacija je ujedno izabrana za pobednika hakatona a odlučio je najveći aplauz.
  • MoveUp – aplikacija koja omogućuje bolje i lakše korišćenje Google glassa prepoznavanjem seta pokreta pomoću neuronske mreže i prevođenje u gestove koje Glass prepoznaje.
Pročitajte i:  Payten organizuje hakaton - Pobedniku pola miliona dinara!

Hack the Glass organizovao je Java svet zajedno sa kompanijama Retrocode i Pamet, a uz podršku StartLabsa i Centra za promociju nauke.

Organizatori su se na ovaj poduhvat odlučili kako bi videli potencijal Glassa ali i developerske zajednice u Srbiji, a u narednom periodu planiraju da promovišu aplikacije i izbace ih na Google play store.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,