ePlaneta

U dalekom svemiru: Mars helikopter obara rekorde

Ingenuity Mars helikopter je početkom jula uspešno poleteo po deveti put, a radilo se o najizazovnijem letu iznad površine Crvene planete. Tokom te akcije je oborio nove rekorde agencije NASA, kada je u pitanju razdaljina koju je preleteo, vreme provedeno u letu, te brzina.

PCPress.rs Image

Letelica je u letu ostala 164,4 sekunde (skoro tri minuta), a letela je brzinom od pet metara u sekundi, te prevalila 625 metara. Taj uspeh je pokazao mnogo više od toga koliko je helikopter izdržljiv, budući da su tokom leta testirani i algoritmi za navigaciju, koji se nalaze u helikopteru i pomažu mu da zna gde se tačno nalazi. Proveru je prošao i sistem za telekomunikaciju koji je dizajniran za vezu do udaljenosti od nekoliko stotina metara (line-of-sight communication).

Eksperti su pre leta predviđali da će deveti let biti izazovniji od svih prethodnih, što se pokazalo kao tačno. Ingenuity je savladao sve izazove, a usput je napravio i solidne snimke oblasti Séítah. Od kada se prvi put pokrenuo početkom aprila, Mars helikopter samo niže uspehe – uzleteo je do visine od preko 10 metara, dostigao brzinu od pet metara u sekundi, prevalio razdaljinu od 266 metara za sat vremena leta, te tokom šestog leta u vazduhu ostao 139,9 sekundi. Uspeo je da savlada i tehničke komplikacije tokom jednog sletanja, i da se uprkos svemu bezbedno spusti.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Iz agencije NASA ističu da je Ingenuity već premašio očekivanja, a deveti let je bio posebno važan zbog brzine i udaljenosti od Perseverance rovera. Nakon devetog je došao i deseti, koji se dogodio krajem jula, ali je prethodni za sada označen kao najvažniji.

Izvor: PCmag

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,