U Dubaiju će biti obavezno građenje 3D odštampanih zgrada

Dubai je pokrenuo 3D Printing Strategy, globalnu inicijativu kojom bi grad postao svetski lider u 3D štampanju. Inicijativa je osmišljena da promoviše status UAE i Dubaija kao vodećeg uporišta tehnologije 3D štampanja. Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsednik i premijer UAE-a i vladar Dubaija, stvorio je plan prema kome će najmanje četvrtina (25%) svake novoizgrađene zgrade biti 3D odštampana do 2025. godine. Prema strategiji, planira se da tehnologija 3D štampanja bude iskorišćena kako bi se smanjili troškovi u medicinskom i građevinskom sektoru, i kako bi se restruktuirala ekonomija i tržište rada. Ovi službeni propisi u Dubaiju počinju 2019. godine sa minimalnim udelom te tehnologije od 2% u novim zgradama, a postepeno će se povećavati do strateškog cilja 2025. godine.

PCPress.rs Image

Dubai Future Foundation navela je da grad, putem strategije 3D štampanja, ima za cilj smanjenje radne snage za 70%, kao i smanjenje ukupnih troškova za 90%. Cilj plana je povećanje produktivnosti, imajući u vidu da vreme potrebno za 3D štampanje zgrada i proizvoda čini samo 10% vremena koje je potrebno za rad sa tradicionalnim tehnikama. Takođe, fondacija je navela da će se inicijativa fokusirati na svetleće proizvode, temelje i baze, građevinske spojnice, objekte i parkove, zgrade za humanitarne svrhe i prenosne kuće.

Pročitajte i:  3D štampana flaster-vakcina 10 puta efikasnija od klasične

PCPress.rs Image

Dubai je prvobitno najavio planove za izgradnju prve svetske 3D odštampane strukture još 2015. godine. Rezultat toga je projekat „Kancelarija budućnosti“ koju je dizajnirala arhitektonska kompanija Killa Design, a koja je postala prva potpuno funkcionalna 3D odštampana kancelarija. Štampač je imao automatizovanu robotsku ruku kako bi sproveo proces štampanja koji je trajao 17 dana, nakon čega je kancelarija postavljena na lokaciju za dva dana. Komponente za ovaj projekat proizvedene su pomoću kompjuterski kontrolisanih tehnika proizvodnje, kako bi se formirala jedinstvena i složena geometrija omotača zgrade. Dubai Future Foundation trenutno koristi ovu kancelariju u sopstvene svrhe.

PCPress.rs Image
Office of the Future – Killa Design

Izvor: ArchDaily

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,