U Evropi od 2020. samo električni Smart-ovi

Nemački proizvođač automobila Daimler prošle nedelje je na godišnjem skupu akcionara objavio da planira da elektrifikuje kompletnu svoju ponudu Smart automobila u Evropi, i to do kraja ove decenije. Na tržištu SAD-a, još od prošle godine prodaju samo električni Smart-ovi, a ista bi promena trebalo uskoro da zahvati i Evropu.

PCPress.rs Image

Ovaj potez u skladu je sa Daimler-ovom vizijom da do 2022. godine njihov Mercedes-Benz u svakoj klasi automobila ima barem jedan električni u ponudi. Kada je reč o Smart-u, do 2020. godine u Evropi će se prodavati samo električne varijante ovog malenog gradskog automobila. U istom razdoblju počeće i elektrifikovanje kombi vozila, kamiona i autobusa proizvedenih pod Daimler-ovim znakom.

Zanimljivo, nakon izbacivanja Smart-ova na fosilna goriva ova marka automobila je u SAD-u ostala u ponudi kod samo 27 od 85 službenih zastupnika. U Evropi Daimler trenutno prodaje oko 100 hiljada Smart-ova godišnje, pa ostaje da se vidi da li će taj broj pasti ili će ipak porasti nakon što se pređe na potpuno električnu gamu vozila. Autonomija ovih malenih gradskih automobila sa baterijom kapaciteta 17,6 kWh je 160 kilometara (ili 155 km za ForFour verziju), i imaju elektromotore snage 82 KS (60 kW), a najveća brzina ograničena je na 130 km/h.

Pročitajte i:  Tesla dostiže tržišnu vrednost od bilion dolara

Izvor: Electrek

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,