U Iranu sve više problema sa internetom

Aktivisti u Iranu izražavaju zabrinutost zbog rasprostranjenih prekida interneta i zbog toga što stanovnici ne mogu da pristupe društvenim medijima. Gnev je kružio internetom nakon više od nedelju dana protesta izazvanih smrću Kurdske žene u policijskom pritvoru.

PCPress.rs Image

Servisi koji rade su ograničeni

Grupa za praćenje interneta NetBlocks rekla je da su Instagram i WhatsApp – dva glavna alata za komunikaciju koja Iran obično dozvoljava – bili ograničeni. WhatsApp je objavio da radi na tome da iranski korisnici ostanu povezani.

Dve aplikacije u vlasništvu Meta imaju milione iranskih korisnika i postale su sve popularnije nakon što su vlasti poslednjih godina blokirale druge platforme, uključujući Facebook i Twitter. Telegram, YouTube i TikTok su takođe periodično zatvarani.

Najnoviji povremeni nestanci struje usledili su nakon erupcije protesta širom zemlje zbog smrti Mahse Aminija. Ova 22-godišnjakinja je privedena jer se navodno nije pridržavala pravila o hidžabu (maramama).

NetBlocks je izvestio da je internet delimično ponovo povezan u četvrtak uveče, ali da je u petak ponovo pretrpeo gubitak veze na nacionalnom nivou. Neki korisnici optužuju i kompaniju Meta za visok nivo cenzure. Oni su podelili svoje dokaze da je Meta blokirala sadržaj koji podržava iranske proteste.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: