BIZIT 2022

U Keopsovoj piramidi otkrivena nepoznata prostorija

Misterije piramida su značajno produbljene pošto je u Keopsovoj piramidi nedavno otkrivena velika praznina. Nije poznato čemu je ova šupljina služila, te da li se u njoj nalaze neki artefakti, budući da nije moguće da joj se pristupi. Japanski i francuski naučnici objavili su ovo otkriće posle dve godine istraživanja ove poznate piramide, a za koje su koristili takozvanu mionsku radiografiju, koja služi za registrovanje promena gustine u strukturi stena, te drugih sličnih materijala, a tako što za snimanje koristi lake čestice negativnog naelektrisanja.

PCPress.rs Image

Ovom metodom je otkriveno da iznad poznate Velike galerije, koja povezuje nekoliko unutrašnjih prostorija, postoji još jedna, do sada nepoznata, praznina. Kako ova metoda nije sasvim precizna u otkrivanju oblika i strukture kamenih materijala, u ovom trenutku nije poznato da li se radi o jednoj velikoj prostoriji, poput poznatih dvorana, ili pak o skupu manjih otvora koji su nastali za vreme gradnje.

Nova dvorana se nalazi na oko 15 do 17 metara iznad Velike galerije i dugačka je oko 30 metara. Zaštitne mere kojima se ovaj arheološki lokalitet štiti od uništavanja ne dozvoljavaju kopanje ili miniranje unutrašnjosti piramide, pa je naučnicima preostalo da ovakvim metodama istražuju njene preostale tajne. Ipak, nadaju se da bi u budućnosti mogli da dobiju dozvolu za bušenje prema pronađenom otvoru, te da bi minimalni otvor bio dovoljan za puštanje robota ili drona s kamerom koji bi mogao da snima, te otkrije da li postojii nešto značajno u ovoj praznini.

Pročitajte i:  Magnetni mikroroboti za četkanje i čišćenje zuba koncem

PCPress.rs Image

Pronalazak novog otvora u unutrašnjosti piramide u vezi je sa prošlogodišnjim otkrićem dva “hodnika”, koji su otkriveni istom metodom, a na severnoj strani piramide, pa postoji i teorija da Velika piramida skriva jedan sasvim nepoznati sistem lavirinata, kojima su sve do sada pronađene šupljine povezane.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,