Top50 Glas publike

U novoj strategiji EBRD-a akcenat na reformi državnih preduzeća

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju, u kojoj je na vrhu liste prioriteta unapređenje konkurentnosti i upravljanja, jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća.

PCPress.rs Image

Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška „zelenoj” ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse.

„Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije. Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje”, izjavili su predstavnici banke. Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predviđa rast od 2,9 odsto. Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država.

Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,