Laptop leto 2022

U slobodno CES vreme

CES ne bi privlačio toliku pažnju da, uz sve ozbiljne stvari, ne bi predstavljao i vašar neverovatnih gadžeta. Neki od njih će uskoro biti u svim prodavnicama, druge niko više neće videti, ali uvek je lepo sanjati…

Kućni robot

LG je predstavio „pametnog“ Hub robota koji je sposoban da se povezuje s drugim pametnim uređajima u kući, kao što su rerna, usisivač, veš‑mašina, frižider… Za poslove koji se odnose na reprodukciju muzike i, recimo, obaveštavanje korisnika o vremenskim uslovima, u ovom trenutku oslanja se na Aleksu, Amazon‑ovog govornog asistenta.

PCPress.rs ImageIz LG‑ja najavljuju da rade na razvoju sopstvene govorne tehnologije koja će zameniti Alexu kada se Hub robot pojavi na tržištu. Robot je sposoban da uči navike korisnika i da prema njima upravlja drugim pametnim uređajima po kući.

Na njegovom „licu“, tj. na malom ekranu, tokom komunikacije prikazuju se oči, ali i dodatne informacije, a sposoban je i da prikaže video‑snimke i fotografije. Zaobljenog je oblika i nepokretan, ali je sposoban da se okreće kako bi ekran bio usmeren ka korisniku, a može i da hvata ritam muzike koju reprodukuje.

Samobalansirajući motor

PCPress.rs ImageZar je trebalo da prođe 16 godina da bismo dobili pravi motocikl koji se ponaša kao Segway, tj. ne može da padne? Pre toga su izmišljene svakakve varijacije samobalansirajućih vozila, uključujući i one s jednim točkom. Honda je na CES‑u konačno predstavila motor koji samostalno stoji uspravno i u situacijama kada se vozi veoma sporo, pa čak i kada se ne kreće.

Honda Moto Riding Assist ne koristi žiroskope, već originalnu Hondinu tehnologiju razvijenu prvo za UNI‑CUB personalni mobility uređaj, pa tek nakon toga prilagođenu motorima. Dvotočkaš ima još jednog keca u rukavu – može samostalno da prati vlasnika (vozača).

Sigurniji ruter

PCPress.rs ImageOsim što je neobično dizajniran, Norton Core Router donosi i najnovije tehnologije zaštite u vaš dom. Symantec je u ovaj proizvod ugradio security softver koji obezbeđuje zaštitu kućne mreže u realnom vremenu. Proizvod su napravili eksperti u domenu mrežne zaštite koji svakodnevno analiziraju i eliminišu cyber napade širom sveta. Stoga su u njemu ugrađene najnovije tehnologije zaštite, koje se automatski update‑uju novim informacijama i zaštitnim mehanizmima. Na taj način povezani uređaji biće sigurni od malicioznih napada. A ako se slučajno neki od inficiranih uređaja poveže na ovu mrežu, Norton Core Router sam ga izoluje i tako sprečava širenje zaraze.

Laptop sa zakrivljenim ekranom

Acer Predator 21 X gejming laptop može se nazvati laptopom samo zato što mu se ekran preklapa preko tastature. Po svim ostalim karakteristikama to je desktop računar i to kakav – poseduje zakrivljeni ultrawide ekran dijagonale 21“, dve GeForce GTX 1080 grafičke kartice koje rade u SLI režimu, dva napajanja, audio‑sistem koji se sastoji od četiri srednjotonca i dva niskotonca i težak je skoro 9 kg. Još jedna jedinstvena funkcionalnost jeste Tobii eye treker preko koga se očima upravlja igrom. Doduše, broj igara koje podržavaju ovaj sistem zasad je ograničen na Assasins Creed, Elite Dangerous i Watch Dogs 2, pri čemu nijedna u punoj meri.

PCPress.rs Image„Zver“ pokreće Intel‑ov procesor Kaby Lake i7‑7820HK koji radi na 2,9 GHz i  turbou modu može da se ubrza na 3,9 GHz. Memorija je „samo“ 64 GB, a računar poseduje mogućnost ugradnje do četiri SSD‑a, od čega dva mogu da budu NVMe PCIe SSD‑ovi. Cena je u skladu s performansama i hardverom – monstruoznih 9.000 dolara. Pa ako ste zainteresovani, računar je već u prodaji…

Osećaj dodira

PCPress.rs ImageEkrani osetljivi na dodir uneli su revoluciju u način kontrole uređaja, ali ta tehnologija još uvek ima ogroman potencijal za razvoj. Kompanija Tanvas napravila je značajan iskorak svojim sistemom koji daje različit osećaj prilikom dodira slike različitih materijala, omogućavajući korisniku da zapravo oseti njegovu strukturu. Tanvas Touch haptic tehnologija obezbeđuje proširenje klasične haptic tehnologije. Uobičajena situacija je da, kada dodirnemo ekran, dobijemo kratku vibraciju koja nam daje povratnu informaciju da je operacija prihvaćena. Kada prevučemo prst preko Tanvas Touch ekrana, dobijamo različite povratne informacije ako je na njemu slika tkanine ili peska. Simulacija još nije dovoljno precizna i ne može da zameni pravi osećaj, ali je razlika u dodiru očigledna. Prvi korak je napravljen i sad ostaje samo da se tehnologija usavrši, a proizvođač tvrdi da ju je moguće primeniti na svakom ekranu osetljivom na dodir, što je dobar preduslov za dalje širenje i razvoj.

VR sandale

PCPress.rs ImageImamo VR kacige, VR rukavice, pa zašto da noge budu diskriminisane? Kompanija Taclim konstruisala je prve VR sandale, Taclim Cerevo VR Shoes, koje na sebi imaju po tri haptic komponente. Ne samo da su omogućili prirodno kretanje u virtuelnim svetovima već su obezbedili i da se ostvari različit osećaj prilikom tog kretanja. Sandale su sa ostatkom sistema povezane bežičnim putem, a poseduju i poseban komunikacioni mod koji omogućava nesmetanu komunikaciju čak i u prostoru gde ima mnogo bežične interferencije. U kombinaciji sa VR kacigama i VR rukavicama, koje proizvodi ista kompanija, dobijen je zaokružen sistem koji obezbeđuje potpunu slobodu kretanja u virtuelnom svetu. Jedino što ne znamo koliki je stepen interakcije stvarnog i virtuelnog sveta, odnosno da li korisnik tako dobro ušuškan u virtuelnom svetu može da vidi (i zaobiđe) realne zidove.

Računar kao kreditna kartica

PCPress.rs ImageKompanija Endless predstavila je dva mala i jeftina PC‑ja koji svoje funkcionisanje zasnivaju prvenstveno na Web aplikacijama. Kućište računara Endless Mission Mini i Mission One napravljeno je od bambusa, a interesantno je da se proizvođač nije bazirao na poznatim operativnim sistemima, već je u njima implementirao sopstveni – Endless OS. Jeftiniji i manji Mission Mini košta 129 dolara, pokreće ga ARM procesor, poseduje 64 GB SSD storage‑a i 2 GB RAM‑a. Mission One košta 249 dolara, a nudi hard‑disk od 500 GB i Intel Celeron procesor, koji daje znatno bolje rezultate od ARM‑a. Endless OS nije kompatibilan sa Windows‑om i ne možete da instalirate Windows programe, ali proizvođač tvrdi da na njemu rade mnoge Web zasnovane aplikacije i servisi.

Sticky Note Printer

PCPress.rs ImageI za kraj gadžet za one koji zaista ne znaju kako da potroše svoj novac. Naš predlog za najgluplji gadžet CES‑a bio bi Sticky Note Printer. Zašto biste pisali po papirićima i lepili ih na frižider kad poruku možete da nažvrljate na ekranu svog telefona, odštampate je i tek onda zalepite na isti frižider… I to sve za „samo“ 120 dolara.

Budućnost nege kose

PCPress.rs ImageKada se već svakom ličnom i kućnom predmetu dodaje prefiks „pametni“, zašto ne bismo imali i pametnu četku? Hair Coach je rezultat saradnje kompanija Kerastase i L’Oréal koje su poznate u industriji proizvoda za negu kose i Withings, tehnološke kompanije koja proizvodi napredne senzore za najrazličitije kućne proizvode i odgovarajući softver za njihovo očitavanje. Ova četka predstavlja inovativno tehnološko čudo zato što će ženski deo populacije sada moći na ekranu svog telefona da vidi koliko pravilno neguje svoju kosu.

Četka je u stanju da meri elastičnost vlasi i da obaveštava korisnike/korisnice kako da izbegnu suvoću kose, proverava veliki broj parametara, procenjuje stepen oštećenja kose i njen kvalitet, prati način češljanja i predlaže poboljšanja i na telefonu vodi evidenciju o svim tim parametrima. Drage dame, sledeći put kada budete s prijateljicama razgovarale o svojoj kosi, imaćete čime da potkrepite izrečene činjenice.

PC na svoj način

PCPress.rs ImageKompanija Endless predstavila je dva mala i jeftina PC‑ja koji svoje funkcionisanje zasnivaju prvenstveno na Web aplikacijama. Kućište računara Endless Mission Mini i Mission One napravljeno je od bambusa, a interesantno je da se proizvođač nije bazirao na poznatim operativnim sistemima, već je u njima implementirao sopstveni – Endless OS. Jeftiniji i manji Mission Mini košta 129 dolara, pokreće ga ARM procesor, poseduje 64 GB SSD storage‑a i 2 GB RAM‑a. Mission One košta 249 dolara, a nudi hard‑disk od 500 GB i Intel Celeron procesor, koji daje znatno bolje rezultate od ARM‑a. Endless OS nije kompatibilan sa Windows‑om i ne možete da instalirate Windows programe, ali proizvođač tvrdi da na njemu rade mnoge Web zasnovane aplikacije i servisi.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,