U Srbiji obeležen Međunarodni dan bezbednog interneta

U Kulturnom centru „Reks“ i Domu Narodne skupštine Republike Srbije, danas je obeležen Međunarodni dan bezbednog interneta.

Debata u KC ReksU organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Centra za bezbedni internet, Dom Narodne skupštine bio je mesto na kojem su učenici završnih razreda osnovne škole iz nekoliko gradova naše zemlje izneli svoje stavove i ideje o tome šta njihovi vršnjaci, ali i generacije mlađe od njih treba da znaju o bezbednom korišćenju interneta. Podršku učenicima, svojim obraćanjem uputili su državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojša Stefanović, Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, i pomoćnik ministra prosvete RS, Ljubiša Antonijević.

Tatjana Matić je tokom obraćanja učenicima naglasila važnost uloge mladih u naporima da internet postane bolje i bezbednije mesto za decu i mlade:

Istovremeno, Kultuni centar „Reks“ bio je dom u kojem je održana diskusija na temu „Učinimo zajedno internet boljim i bezbednijim za decu i mlade“.  Tokom veoma zanimljive debate razmotreno je mnoštvo mogućnosti da se škole, roditelji, ali i deca, zajednički angažuju i doprinesu da internet postane bezbednije okruženje za najmlađe korisnike.

Pročitajte i:  Linkovi ka autoritativnim sajtovima loši za SEO?

„Škola i roditelji o ovoj temi ne mogu pristupati deci iz pozicije autoriteta jer neretko deca o internetu znaju više od njih. Ipak, oni moraju pomoći deci da razlikuju štetan sadržaj od korisnog i zabavnog.“ Izjavio je tokom današnje debate prof dr Dragan Popadić, socijalni psiholog i redovni profesor na Odeljenju za psihologiju  Filozofskog fakulteta u Beogradu

Andrijana Vešović, online aktivistkinja, poznata po iskazivanju svojih stavova kroz radove „Zombijana crta Twitter“ i ilustrator na projektu „Surfuj bezbedno“ u Crnoj Gori, istakla je da siguran internet pre svega kreiraju roditelji i deca.  U debati su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Nebojša Vasiljević, Svetlana Jovanović, pedagog i asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i Biljana Kikić Grujić, saradnica Centra ze bezbedni internet.

Istog popodneva u velikoj sali Kulturnog centra “Reks”, mladi korisnici informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), istraživači kao i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Beograda su bili u prilici da se oprobaju i međusobno nadmeću u igri znanja i memorije na temu bezbedne upotrebe IKT.

Međunarodni Dan bezbednog interneta proslavlja se svake godine drugog utorka u februaru. Ove godine, naša zemlja je ovaj dan proslavila po treći put za redom, a osim u Beogradu, Međunarodni dan bezbednog interneta je  obeležen i nizom dešavanja u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,