N Central domination

U Srbiji podneta prva tužba zbog kompjuterskog virusa

v156413p0 Krivični zakonik propisao, a došlo je vreme i da se podnose tužbe. Iz MUP-a nam stiže informacija da je protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda, podneta krivična prijava za krivično delo pravljenje i unošenje kompjuterskog virusa.

Širenje računarskog virusa na računare državljana Srbije i stranih državljana, korisnika Interneta, kao i velika materijalna šteta koju je virus mogao izazvati, sprečeni su brzom i efikasnom reakcijom pripadnika MUP-a, u saradnji sa domaćim bankarskim sektorom i Internet provajderima, organizacijom koja se bavi zaštitom računarskih sistema nemačkih štedionica "S-CERT" i policijom Nemačke. Na koji način je brza intervencija MUP-a sprečila moguću katastrofu i kakva je njihova uloga u zaustavljanju širenja virusa, nije nam poznato.

U saopštenju se dalje navodi da je “Cvetković od 2006. godine do 17. februara ove godine napravio računarski program – "virus" tipa "IRC trojanac" pod nazivom "omea" koji je imao funkcije slikanja aktivnog monitora zaraženog računara, snimanja kucanja karaktera na tastaturi, kao i postavljanja sadržaja na zaraženi računar i skidanja sadržaja preko IRC kanala.”

Lažno se predstavljajući kao Irena Miletić, Johan Meister i Dr Mayer, osumnjičeni je virus slao kao prilog poruku putem elektronske pošte na do sada utvrđenih više od 70 elektronskih adresa i to pojedincima, preduzećima, fakultetima, državnim ustanovama i slično.

Pročitajte i:  Google i Apple se suočavaju sa pritužbama protiv konkurencije u Meksiku

Ovim virusom Cvetković je zarazio i računare tri državljanina Nemačke, pri čemu je podatke koje je pribavio sa zaraženog računara klijenta Baden-Vitenberg banke iskoristio za to da preko sajta banke lično unese podatke u predviđena polja kako bi lažno prikazao da je on vlasnik računa.

Osumnjičeni je na taj način doveo u zabludu službenike nemačke banke da na štetu klijenta, a u njegovu korist, na račun jedne banke u Beogradu putem onlajn transakcije uplate 2.600 EUR, sa lažnom svrhom "pomoć prijatelju", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,