BIZIT Seminar

Uber gubi milijarde i zaustavlja zapošljavanje inženjera

Uber je zaustavio zapošljavanje softverskih inženjera i product menadžera u SAD i Kanadi, priznala je kompanija Bloomberg-u u petak. Međutim, zaustavljanje se ne odnosi na Uber-ove sektore autonomnih vozila i špedicije.

PCPress.rs Image

Vest dolazi dan nakon što je Uber izvestio o operativnim gubicima iz drugog kvartala od 5,4 milijarde dolara – što je novi rekord za kompaniju. Ta brojka premašuje Uber-ovu kvartalnu stopu po kojoj novooformljena kompanija troši svoj inicijalni kapital (burn rate), jer uključuje više od četiri milijarde dolara jednokratnih troškova povezanih sa početnom javnom ponudom (IPO) Uber-a. Ipak, isključujući troškove vezane uz IPO, to i dalje ostavlja oko 1,2 milijarde dolara operativnih gubitaka, što je više od jedne milijarde dolara koje je firma izgubila u prvom kvartalu.

Uber je nedavno otpustio 400 zaposlenih u marketingu. Kako prenosi Yahoo, zaposleni u Uberu su zabrinuti da bi to moglo da predstavlja uvod u masovna otpuštanja dok se kompanija bori da zaustavi svoje gubitke.

„Tokom nedavnog sastanka svih zaposlenih, postavljeno je i pitanje o potencijalnim otpuštanjima u odeljenju za inženjering, ali rukovodioci nisu pružili vremenske rokove“, izvestila je Krystal Hu iz Yahoo-a.

Uber nije u neposrednoj finansijskoj opasnosti. Uprkos godinama gubitaka, Uber je na kraju drugog tromesečja imao 13,7 milijardi dolara u banci – cifra je povećana za osam milijardi dolara u Uber-ovom IPO-u. Uz toliko gotovine u banci, Uber može da nastavi sa trenutnom stopom (burn rate) više od dve godine. Međutim, CEO Dara Khosrowshahi suočiće se sa pritiskom sa Wall Street-a da spreči Uber-ove gubitke mnogo pre toga.

Izvor: ArsTehcnica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,