Uber izgubio 5.9 milijardi dolara

Uber je ostvario gubitak od 5,9 milijardi dolara, uglavnom zbog svojih udela u drugim kompanijama. Kompanija je saopštila da je skoro sav gubitak rezultat pada vrednosti investicija u preduzeća, uključujući kineski Didi i Grab iz jugoistočne Azije.

Uber izgubio 5.9 milijardi dolara

Uber ima dovoljno novca da zadrži nagle gubitke

Uprkos gubitku, Uber je istakao napredak nakon uticaja pandemije. To je usledilo pošto je kompanija saopštila da je broj obavljenih putovanja porastao za 18% za tri meseca do kraja marta, u poređenju sa istim periodom prošle godine. To je pomoglo da njen prihod poraste za 136%. Na neto osnovi, gubitak Uber-a u prvom kvartalu porastao je na 5,9 milijardi dolara sa 108 miliona dolara pre godinu dana, podstaknut padom vrednosti udela u drugim preduzećima od 5,6 milijardi dolara, prvenstveno u kineskoj kompaniji Didi za prevoz putnika. Međutim, Uber ima dovoljno novca da zadrži te gubitke i sačeka bolje vreme da ih proda.

U 2016. godini, dok se suočio sa oštrom konkurencijom u Kini, Uber je prodao svoje poslovanje u drugoj po veličini ekonomiji na svetu Didi u zamenu za 18% udela u kompaniji sa sedištem u Pekingu. Procena Didi-ja na američkom tržištu pala je za više od 80% od njegovog debitovanja od 4,4 milijarde dolara na Njujorškoj berzi prošlog leta.  U decembru je kompanija objavila planove da skine svoje akcije sa Njujorške berze i premesti svoju listing u Hong Kong.

Pročitajte i:  Uber od sada nudi usluge električnih vozila u 25 gradova

U 2018, kada su obe firme još uvek bile u privatnom vlasništvu, Uber je prodao svoja preduzeća u jugoistočnoj Aziji Grab-u za 27,5% udela u kompaniji sa sedištem u Singapuru. Grab-ove akcije su naglo pale u svom debiju na njujorškoj Nasdaq platformi za trgovanje u decembru prošle godine. Njena berzanska procena je pala za skoro 75%, što je bio najveći pad kompanija iz jugoistočne Azije ikada u SAD.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,