TrendMicro

Uber patentirao samoupravljiva vozila koja komuniciraju sa pešacima

Tokom godina ljudski vozači su razvili različite metode u komuniciranju sa onima koji ih okružuju, pa su pokret rukom, klimanje glavom i pogled postali sredstva kojima se ostalim učesnicima u saobraćaju daju obaveštenja o onome što vozač planira da uradi, a u slučaju da ona zakažu, tu su sirene, pa i glasovna komunikacija kroz prozor automobila. I upravo zbog toga se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa pomenutom komunikacijom kada se iz samoupravljivih automobila bude eliminisao ljudski vozač, te ovi budu ostavljeni na milost i nemilost onima koji ne razumeju njihove načine kretanja.

PCPress.rs Image

Izgleda da Uber ima odgovor na ovo pitanje, budući da se u prijavi za patent koju je ova kompanija nedavno podnela, govori o načinima na koje bi autonomna vozila mogla da komuniciraju sa pešacima, te ostalim učesnicima u saobraćaju. Ilustracije koje su priložene uz patent govore o vrlo zanimljivim rešenjima, te opisuju situacije u kojima će automobili emitovati snopove svetlosti kako bi skrenuli pažnju na sebe, projektovati virtuelni pešački prelaz ispred automobila, te prikazivati virtuelnog vozača na šoferšajbni, a koji bi pešacima davao potrebna uputstva, te ih upućivao ka željenim lokacijama. Tako bi autonomni automobili mogli da se pretvore u svetleće reklame, a kako bi nadoknadili odsustvo običnog vozača i načina komunikacije na koje se naviklo.

Pročitajte i:  VW objavio novi koncept autonomnog vozila

PCPress.rs Image

Patent još uvek nije odobren, a stručnjaci upozoravaju da bi rešenja morala da budu odmerena, te da ne bi smela da narušavaju poredak u saobraćaju, što znači da će se od autonomnih vozila u budućnosti očekivati više nego što se ikada očekivalo od ljudskih vozača, a ako se uzme u obzir na koje se sve načine odvija živopisna komunikacija između običnih učesnika u saobraćaju, koji danas gospodare ulicama svih velikih svetskih gradova.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,