BIZIT 2022

Uber planira sistem koji će detektovati pijane korisnike

Oni koji su imali prilike da svoj Uber podele sa pijanim neznancem žale se da je iskustvo bučno, te neprijatno, a vozači i korisnici trenutno ne mogu mnogo toga da učine u ovakvim situacijama, što bi moglo da se promeni kada veštačka inteligencija bude uzela volan u svoje ruke.

PCPress.rs Image

Naime, prema prijavi patenta koji je došao iz Uber-a, kompanija planira AI tehnologiju koja bi bila zadužena za prepoznavanje pijanih korisnika, a pre nego što uđu u naručeno vozilo. Sistem koji je zamišljen još 2016, a objavljen pre nekoliko dana, funkcioniše tako što analizira na koji način korisnik upotrebljava aplikaciju, te to koliko brzo kuca, koliko ima grešaka, sa kojom preciznošću pritiska tastere, koliko brzo hoda, te način na koji drži telefon.

Tako oni koji iz kafane budu pozivali Uber, a nakon nekoliko pića, verovatno neće biti najbolji u kucanju poruka, što će uticati na to da ih algoritam prepozna kao pijance. To koliko su pijani će na kraju uticati na uslugu koju traže od Uber-a, pa bi vozači mogli da unapred dobijaju poruke o ovakvim korisnicima, u kojima bi im se preporučivalo kada da pokupe putnika, te koliko bi vremena trebalo da mu daju kako bi se makar malo otreznio. Tako bi korisnici u alkoholisanom stanju mogli da se povezuju sa vozačima koji su obučeni kako da se ponašaju prema ovakvim putnicima, ili da, ako se zaključi da je neophodno, budu uskraćeni za vožnju.

Pročitajte i:  Uber tvrdi da iza hakerskog napada stoji grupa Lapsus$

PCPress.rs Image

Uber-ova ideja bi neke noćne vožnje mogla da učini manje neprijatnim, a da pijanim putnicima nužno ne uskraćuje vožnju do kuće. Ipak, pretpostavlja se da će vozači koji vode računa o svojim vozilima razmisliti dva puta pre nego što odluče da povezu onoga koji je previše popio.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,