Uber prijavio ogroman gubitak u prvom kvartalu

Kompanija Uber objavila je svoje finansijsko stanje za prvi kvartal 2020. godine, u kome je naglašeno da su gubici iznosili 2,9 milijardi dolara. Nakon objave ove vesti, akcije Ubera pale su na berzi za oko 3%.

uber prijavio gubitke

I pored gubitka, rast od 14% u odnosu na prošlu godinu

Iako će biti teško proceniti uticaj pandemije na dalje poslovanje kompanije Uber, za sada se zna da su u prva tri meseca ostvarili prihod od 3,5 milijardi dolara, što predstavlja rast od 14% u odnosu na jednu godinu ranije. Akcije su nakon vesti o njihovom gubitku pale za oko 3% na berzi, ali su kasnije porasle za oko 9% više od zaključne cene. Deonice su im porasle u četvrtak za oko 11% u redovnom poslovanju.

Prošle nedelje, Uber je prijavio da smanjuje broj radnika, i da će njih 3,700 biti otpušteno. Ovo ukupno iznosi oko 14% njihovih radnika, a zamrznuto je i dalje zapošljavanje. Što se tiče Uber Eats dostave hrane, ona je u prvom kvartalu iznosila 16% od ukupne zarade ove firme. Samo u aprilu, korišćenje Ubera palo je za oko 80%, ali se poslednjih nedelja vidi brz napredak i porast aktivnosti.

Izvršna direktorka Ubera izjavila je da je ova kompanija u potpunosti povukla svoje planove za 2020. godinu, i da je neizvesno kako će se poslovati do kraja godine. Takođe, rečeno je da je epidemija Korona virusa uticala na svaku industriju u svetu i izazvala krizu od koje će oporavak biti složen. Ono što je pozitivno, jeste da iz kompanije predviđaju profitabilnost za svega nekoliko meseci, iako je na početku bilo najavljivano da su u pitanju godine.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,