TrendMicro

Uber u još većim problemima

Uber-ova izvršna direktorka za severnu Evropu, Jo Bertram, napušta kompaniju. Ovaj splet okolnosti se odigrao za manje od dve nedelje nakon što su Londonske vlasti za regulaciju transporta (Transport for London) objavile svoju odluku da će povući Uber-ovu licencu da radi u okviru grada. Ako se odluka održi, kompanija neće moći da radi na jednom od najproduktivnijih Evropskih tržišta. Uber je podneo žalbu i može da radi u Londonu dok se njihova žalba razmatra. Međutim, ovo je loše po kompaniju i njenu zaradu, zato što je kompanija s početkom godine već promenila jednog izvršnog direktora.

PCPress.rs Image

U mejlu koji je napisala svojim kolegama, Jo Bertram kaže da je sad „pravo vreme“ da Uber promeni „lice“ u severnoj Evropi. Ona će ostati da radi u kompaniji nekoliko nedelja sve dok ne nađu zamenu. Bertram je rekla da zna za “izazove“ sa kojim se suočava Uber i da je želela da objavi svoju odluku pod „drukčijim okolnostima“. Takođe je rekla da se pojavila uzbudljiva nova prilika koja je uticala na njenu odluku da napusti svoje mesto izvršne direktorke Uber-a za severnu Evropu, a ne pravni problemi sa licencom za rad.

Pročitajte i:  PANTHEON proslavio 25 godina postojanja

Bertram je počela da radi za Uber pre četiri godine kao izvršna direktorka za London. Nadgledala je brzu ekspanziju kompanije u Britaniji pre nego što je postala izvršna direktorka Uber-a za Severnu Evropu, koje pokriva 10 tržišta, uključujući Belgiju, Holandiju pa i Grčku.

Kako u Londonu nameravaju da povuku licencu za rad Uber-u, u Grčkoj hoće da kompanije poput Uber-a unajme prave taksiste. Prema Reuters-u, Grčka namerava da kompanije poput Ubera i Taxibeat-a obavezuju da potpišu trogodišnji ugovor sa licenciranim vozačima, što bi ih učinilo zaposlenima za stalno. Međutim, operateri bi morali da kupe taksi licence i da poštuju stroža pravila nego ona u Londonu. Kao i u Francuskoj, Uber ne nudi svoju UberPop uslugu u Grčkoj, umesto toga daje svoju aplikaciju profesionalnim taksistima i šoferima. Nije jasno da li će nova i stroža pravila uticati na obe grupe vozača. Uber nije najveća usluga svoje vrste u Grčkoj, ta čast pripada Taxibeat-u, koji se za sada bori protiv novih regulativa koje Grčka hoće da uvede.

Pročitajte i:  Uber od sada nudi usluge električnih vozila u 25 gradova

PCPress.rs Image

Dok se Taxibeat bori protiv novih regulativa u Grčkoj, Londonske vlasti za regulaciju transporta odlučile su da povuku Uber-u licencu „zbog nedostatka korporativne odgovornosti.“ Što uključuje nedostatak profesionalnosti u prijavljivanju kriminalnih radnji, načina na koji su dobijali medicinske sertifikate od zaposlenih i objašnjenje za Greyball softver.

Kompanija Uber je sakupila preko 800.000 potpisa za svoju peticiju i ovo je jedan od načina na koji namerava da zaštiti svoj biznis u Londonu. Dara Khosrowashahi, Uber-ova nova izvršna direktorka koja je zamenila izvršnog direktora za London,Travis-a Kalnick-a koji će biti na čelu Uber-ovih operacija za Ujedinjeno Kraljevstvo, je izjavila da kompanija mora da se „promeni“ kako bi preživela.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,