Ubuntu 10.10 – sve u znaku desetke

Ubuntu-10-10Slobodni operativni sistemi nisu toliko zastupljeni na kućnim računarima pa ni u poslovnoj primeni, kao Windows ili Mac sistemi. Malo je nerazumljivo da besplatani operativni sistemi otvorenog koda, budu prava neistražena oblast u informatici, kada je do njih mnogo lakše doći nego do Windows sistema za koje treba izdvojiti poprilično novca, a o Mac sistemima da ne govorimo. Zato ako želite da se upoznate sa Linux sistemima za koje je besplatno preuzimanje legalna radnja, Ubuntu je prava stvar.

Datuma 10. 10. 2010  Ubuntu zajednica je predstavlia finalnu verziju Ubuntu 10.10 – Maverick Meerkat. Sistem je od popodnevnih sati, računajući po našem vremenu, postavljen za preuzimanje sa zvaničnog Ubuntu sajta. U prvoj nedelji novog sistema pojavila su se ozbiljnija osveženja za sistem, što nam daje do znanja da Ubuntu tim radi punom parom. Velika novina koja se pojavila u verziji 10.10 jeste ekstremno brzo isključivanje sistema, čak za 3,5 sekundi, a na bržim računarima je sigurno i ispod 3 sekunde. Podizanje sistema je takođe ubrzano u ondosu na predhodne verzije.

Pročitajte i:  Linux slavi 30. rođendan!

Maverick Meerkat koristi oko 260 MB RAM memorije što je veoma malo za današnje standradne konfiguracije. Povećan je broj programa koji se mogu naći u Ubuntu Tweak-u i direktno preuzeti.

Još jedan dokaz, da Ubuntu i Linux sistemi brzo napreduju i da postaju konkurencija Windows sistemima na neki način.

Više informacija kao i link za preuzimanje sistema možete videti na sledećim sajtovima:

http://www.ubuntu.com

www.ubuntu-rs.org

http://www.ubuntu-rs.org/forum

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,

MilosM

www.manojlovicmilos.blogspot.com