BIZIT 2022

Ubuntu je mozak iza Xiaomi-jevog CyberDog-a

Canonical, kompanija koja sponzoriše razvoj Ubuntu-a, otkrila je da popularna Linuk distribucija pomaže u napajanju nedavno objavljenog Xiaomi-ovog CyberDog-a.

PCPress.rs Image

Otvoreni izvor je ključan za CyberDog, kaže Xiaomi

Dok je ranije ove godine u avgustu predstavljao Mi Pad 5, Mi Mix 4 i neke nove proizvode za pametne kuće, Xiaomi je lansirao robotsku verziju čovekovog najboljeg prijatelja. Nazvan CyberDog, Xiaomi-jev mehanički pas mnogo liči na poznatog robotskog psa Boston Dinamics-a.

Međutim, za razliku od Spot-a, CyberDog ima jezgro otvorenog koda (open source core), tačnije Ubuntu 18.04, koje obezbeđuje kompatibilnost i rast, a programerima da imaju slobodu da pomeraju granice. Canonical je koristio CyberDog kao primer da ilustruje kako zajednica otvorenog koda pomaže da se olakša polje robotike, zahvaljujući bogatom skupu alata i biblioteka kao što je Robot Operating Sistem (ROS). Primena ROS-a na Ubuntu-u postaje lakša i čini sekundarni razvoj prihvatljivijim. Canonical kaže da je Xiaomi izdao 1.000 CyberDog jedinica i da će kompanija takođe uspostaviti „Xiaomi Open Source Community“, kako bi konstantno delila napredak i rezultate sa programerima širom sveta. Po ceni od 1.540 dolara, Canonical shvata da će CyberDog-ova pristupačnost i priroda otvorenog koda pomoći da podstakne inženjere i robotske entuzijaste da ubrzaju istraživanje za nove slučajeve upotrebe.

Pročitajte i:  Xiaomi 12T Pro sa kamerama od 200MP bi mogao da se pojavi u septembru

Već viđamo četvoronožne robote koji istražuju rudnike ili pomažu onima koji prvi reaguju u prirodnim katastrofama. Ovi uređaji su takođe našli primenu u građevinskoj industriji ili kao pomoć pri industrijskim inspekcijama, gde manevrisanje terena predstavlja izazov. Svakim danom se otkriva sve više aplikacija zahvaljujući ovom zajedničkom radu, smatra Canonical.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,