Udvostručila se potražnja za Chromebook-om

Nije tajna da je potražnja za Chromebook računarima porasla 2020. godine kada su ljudi bili prisiljeni da rade i uče od kuće tokom pandemije COVID-19, a prema najnovijim izveštajima, jasno je koliko je ta potražnja bila velika. Po tome, prodaja Chromebook računara porasla je za više nego duplo, sa 14,7 miliona prenosnih računara na preko 30,7 miliona. Isporuke različitih proizvođača bile su ogromne, pa su tako Samsung i Lenovo prodali učetvorostručene količine u odnosu na prethodne godine.

PCPress.rs Image

COVID-19 doprineo rastu potražnje

Rast je naglo išao na gore u poslednjem kvartalu 2020. godine. Osim Acera, čije su isporuke porasle oko 76%, povećanja su bila dramatična kod kompanije Lenovo, čiji je rast bio oko 1,766%. Sa drugim talasom COVID-19 koji je podstakao nova zaključavanja i obrazovanje na daljinu, škole i učenici često nisu imali mnogo izbora nego da izdaju ili zahtevaju prenosne računare. Chromebook je istovremeno jeftin i relativno jednostavan za održavanje, što ga čini lakšim za mnoge škole od nekih konvencionalnih laptop uređaja.

Pročitajte i:  Microsoft ukida Office aplikaciju za Chromebook-ove

Kada su u pitanju tablet računari, i oni su doživeli rast, ali ne toliki kao Chromebook uređaji. Među kompanijama koje su najviše profitirale su Apple, Lenovo i Samsung, s tim što je naravno među njima najprodavaniji uređaj bio iPad. Ostaje nam da vidimo kako će sve ići tokom 2021. godine, koja će nadamo se pokazati neke prirodnije tokove na tržištu računara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: