TrendMicro

Ugašen hakerski forum RaidForums

RaidForums, poznati hakerski forum, popularan među sajber kriminalcima za kupovinu i prodaju ukradenih baza podataka, ugašen je u okviru koordinisane akcije koju su sproveli Europol i druge policijske agencije iz velikog broja država. Na ovaj način osujećeni su mnogi kriminalci koji su profitirali od prodaje ukradenih informacija.

raidforums

Procenjuje se, da je u trenutku kada je ugašen, na forumu bilo u ponudi više od 10 milijardi jedinstvenih zapisa. U globalnoj akciji, učestvovali su Europol, britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, američko Ministarstvo pravde, portugalska, švedska i rumunska policija. Oni su najmanje godinu dana sarađivali kroz Europol-ov Joint Cybercrime Action Taskforce, preko koga su razmenjivane informacije od značaja za akciju.

To je omogućilo da se definišu ključni ljudi koji stoje iza RaidForums-a. Zahvaljujući tome, SAD je podnela tužbu protiv osnivača RaidForums-a i njegovog glavnog administratora, Portugalca Diogo Santos Coelho-a, koji je u januaru uhapšen u Velikoj Britaniji. On se još uvek nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, a u toku je procedura za njegovo izručenje SAD-u.

Uhapšena su još dva njegova saradnika. Jedan od njih je (neimenovani) britanski državljani star 21 godinu, koji je uhapšen u martu, u čijem posedu je pronađeno 5.000 funti, više hiljada dolara i kripto novčanik sa kriptovalutama u vrednosti od pola miliona dolara.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,