Top50 Glas publike

Ugašena najveća svetska piratska e-book bilioteka

Američke snage zakona nisu zainteresovane samo na gašenje video piraterije. Federalni agenti su nedavno optužili dvoje ruskih državljana, Antona Napolskog i Veliriiu Ermakovu, za održavanje i vođenje Z-Library, najveće svetske piratske biblioteke elektronskih knjiga. Nju sačinjava više od 11 miliona naslova, od kojih najveći deo čine originalna e-book izdanja sa uklonjenom zaštitom.

PCPress.rs Image

Ovaj par je uhapšen 3. novembra uhapšen u Kordobi, a istom prilikom je ugašen i pristup biblioteci, mada postoje indicije  da mu je još uvek moguće prići preko Dark Web-a. Napolsky i Ermakova su optuženi za kršenje kopirajta, pranje novca i online prevare.

FBI navodi da je pomenuti par vodio ovaj piratski sajt duže od decenije. Pažnja na njega skrenuta je kada je #zlibrary hashtag postao popularan na TikTok-u, sa više od 19 miliona pregleda. Iako je ovde došlo do kršenja autorskih prava, Z-Library je ipak služio i za širenje znanja među korisnicima, jer su ga između ostalog, koristili i studenti kako bi besplatno došli do materijala za učenje.

Ako je suditi po prethodnim iskustvima, Z-Library verovatno nije trajno ugašen. Mnogi sajtovi sa piratskim materijalima su se nakon nekog vremena ponovo uzdizali kao Feniksi, često pod istim imenom, samo sa promenjenim domenom, pa se to može desiti i ovim sajtom. Ipak, jedna druga stvar je bitna kod ovog slučaja – izvesno je da će i drugi piratski sajtovi sa sličnom tematikom, verovatno doći pod udar zakona i suočiti sa sa sličnim problemima kao i Z-Library.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *