Uhapšen Alexander Vinnik pošto je proneverio 4 milijarde dolara u bitkoinima

Alexander Vinnik, jedan od najtraženijih cyber kriminalaca na svetu, pojavio se krajem septembra na jednom od nekoliko saslušanja koja će biti održana u Grčkoj, a na osnovu kojih će biti odlučeno hoće li mu biti suđeno. Naime, Vinnik je uhapšen u ovoj zemlji nakon što je, navodno, proneverio četiri milijarde dolara za šest godina, a preko platforme BTC-e koja se bavi razmenom bitkoina.

PCPress.rs Image

Hapšenje se dogodilo u julu, a u ime Vlade Sjedinjenih američkih država, te je Vinnik tom prilikom optužen za pranje novca, hakerske napade, više prevara, te trgovinu narkoticima, zajedno sa svojim bivšim poslodavcem BTC-e.

Dok je BTC-e prvobitno tvrdio da nije ni u kakvoj vezi sa Vinnik-om, on je tokom prvog saslušanja rekao kako je radio za njih, a američka vlada ga je čak  okarakterisala kao jednog od glavnih operatera ove platforme za razmenu bitkoina.

Slučaj dodatno komplikuje to što je Vinnik tražen i u Rusiji zbog nekoliko prevara, te se, kako navode mediji, složio da bude isporučen u svoju matičnu zemlju kako bi mu se tamo sudilo.

Pročitajte i:  Mole se hakeri da vrate ukradene kriptovalute

BTC-e, jedna od najstarijih platformi za razmenu bitkoina, zatvorena je u julu, ali je uprkos svim nevoljama najavljeno da bi mogla ponovo da počne sa radom, ali pod novim imenomWex.

Izvor: coindesk.com

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,