ASUS Zenbook

Uhapšeni haker moraće da plati skoro milion funti odštete

Grant West, haker koji je izveo sajber napade na više od 100 kompanija, osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina i osam meseci, a uz to će morati da plati i 922.978,14 funti odštete.

U policijskoj istrazi pod kodnim imenom „Operation Draba“ praćene su West-ove aktivnosti na dark web-u, gde je bio poznat pod nadimkom „Courvoisier“. Utvrđeno je da je on koristio phishing email-ove kako bi pribavio finansijske podatke desetina hiljada korisnika. Te podatke on je prikupio od desetina poznatih kompanija, među kojima je i Uber, i kasnije ih je prodavao na različitim prodavnicama na dark web-u. Profit koji je ostvarivao tim putem, pretvarao je u kriptovalute i čuvao ih je na različitim nalozima. Nakon hapšenja, na njegovim nalozima pronađeno je oko milion funti u različitim kriptovalutama, koje su mu oduzete. One će biti prodate, a od toga će biti namirene žrtve njegovih napada.

Pored finansijskih podataka, West je na dark web-u prodavao i kanabis, ali i „how to“ uputstva kako da se izvedu sajber napadi. Ukradene podatke o kreditnim karticama koristio je i za sopstvene potrebe. Koristio ih je za plaćanje odmora, hrane, kao i za svakodnevne potrepštine.

Pročitajte i:  Norton 360: Antivirus koji rudari Ethereum

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , , , , , , ,