BIZIT 2022

Uhvati i ubaci ekran

U obilju programa za snimanje sadržaja ekrana, Snipaste se izdvaja po tome što je sa specijalizovan tako da pomogne pre svega dizajnerima i programerima. Ovaj program se može koristiti kao standardan alat za skidanje kompletnog ekrana ili samo izabranog predela, ali je korisniji za izdvajanje samo pojedinih elemenata korisničkog okruženja kao što su tasteri, meniji, paneli, itd.

PCPress.rs Image
Snipaste

Po aktiviranju snimanja, ekran će postati prostor za grafičku obradu materijala. Uz pomoć panela sa dodatnim alatima snimljeni materijal se može odmah obraditi i tako baciti razni oblici, dodavati tekst, menjati boje, podešavati transparentnost ili koristiti filteri za efekat mozaika ili razmućivanja. Gotov materijal se može snimiti u PNG/JPEG/BMP fajl, prebaciti na clipboard ili staviti nazad na ekran u vidu plutajućeg prozora.

Program Snipaste koristi nestandardne prečice sa tastature, pa se tako čuvanje sadržaja ekrana (snip) aktivira tasterom F1, dok je za ubacivanje sačuvanog ekrana (paste) zadužen taster F3. Na raspolaganju su i druge kombinacije tastature, recimo Shift+F1 za odlaganje snimanja za određen broj sekundi, ili Ctrl+F1 za snimanje i kopiranje u jednom potezu. Sve prečice sa tastature se mogu prilagoditi u podešavanjima programa, pa i preći na klasični Print Screen taster. Snipaste je besplatan program koji je dostupan za sve verzije Windows‑a počevši od XP‑a, pri čemu su verzije odvojene za XP, 32‑bit i 64‑bit sisteme. Snipaste ne uključuje proceduru za instalaciju, već prenetu arhivu treba raspakovati u željenom folderu i napraviti prečicu za startovanje. Autor programa najavljuje i skoro objavljivanje verzija za Linux i Mac. Posetite www.snipaste.com.

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Linux uređaji su „sve više” pod napadom hakera, upozoravaju istraživači bezbednosti
SBB

Tagovi: , , , ,