N Central domination

Ukinut internet u Iranu

PCPress.rs ImageU petak, desetog februara, potvrđeno je da u Iranu Gmail, Hotmail i Yahoo mail više nisu dostupni. Kao ni Facebook i mnogi drugi sajtovi. Može se reći da je doslovno ukinut internet. Vlada dosad nije ništa rekla o prekidu servisa. Ali neki Iranci uspevaju da zaobiđu vladine mere korišćenjem drugih servera preko VPN veza.

Upadljivo je da je režim ukinuo internet baš uoči antivladinih protesta planiranih za subotu. Jedanaesti februar proslavlja se kao godišnjica iranske islamske revolucije 1979.

Ukidanje interneta u Iranu uticaće i na poslovanje zato što su filijale i centrale kompanija u zemlji odsečene od saradnika s kojima mogu da komuniciraju samo telefonom. A kad vlada bude ponovo uvela internet, veoma je moguće da će cenzura biti mnogo veća od dosadašnje.

„Ne znam kakvu će infrastrukturu koristiti, ali čini mi se da ne postoji izlaz. Sve više se bližimo Severnoj Koreji“, izjavio je jedan Iranac.

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Pokrenut je Google pilot program za zaštitu emailova političke sadržine od završavanja u spamu
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “Ukinut internet u Iranu

  • 15. February 2012. at 09:48
    Permalink

    Malo ste preterali, ukinuti su sajtovi američkih korporacija a ne ceo internet. Zar nisu ekonomske sankcije USA/EU protiv Irana u stvari takodje štetne po iranski internet? Kad ljudi osiromaše usled sankcija, hoće li im internet uopšte biti na pameti? Setimo se 1993 u Srbiji, otimanje za hleb i meleko, kakav internet.

Comments are closed.