BIZIT 2022

Uklanjanje neželjenih programa

Softverska kompanija Malwarebytes poznata je po rešenjima za zaštitu računara od raznih vrsta opasnosti, a pre svega po programu Malwarebytes Anti‑Malware koji je već dugo vremena jedno od vodećih rešenja za borbu protiv špijunskog i drugog štetnog softvera i predstavlja dobru dopunu kompletnim antivirusnim paketima. Novi član palete proizvoda je Malwarebytes AdwCleaner, specijalizovano rešenje za otkrivanje i uklanjanje reklamnih komponenti i potencijalno neželjenih programa (potentially unwanted programs, skraćeno PUP).

PCPress.rs ImageAko vam naziv AdwCleaner zvuči poznatu, u pravu ste – ovaj program je već niz godina poznat kao jednostavno i efikasno rešenje za skeniranje računara i proveru da li se na njemu nalazi zaraženi ili neželjeni softver. Jedna od indirektnih potvrda popularnosti programa AdwCleaner je što se mogu pronaći i lažne verzije alata sa istim nazivom, koje pokušavaju da zavaraju korisnike i na prevaru se instaliraju na računar. Malwarebytes je krajem prošle godine otkupio AdwCleaner, a originalni autori su se priključili korporativnom timu.

AdwCleaner se koristi veoma jednostavno – dovoljno je startovati program i izabrati opciju za skeniranje, posle čega će biti učitana sveža baza podataka i početi provera računara. Program će pretražiti sistemske delove diska, Windows komponente i proveriti konfiguraciju Internet programa u potrazi za reklamnim softverom, toolbar dodacima, neželjenim programima i preuzimanju Web browser‑a. Ukoliko pronađe potencijalnu opasnost, AdwCleaner će prikazati upozorenje i zatim ponuditi da se izdvojeni program i komponente obrišu. Na kraju vas čeka neminovni restart računara.

Malwarebytes AdwCleaner je besplatan program, a više informacija o njemu potražite na adresi www.malwarebytes.com/adwcleaner/. AdwCleaner ne sadrži posebnu proceduru za instalaciju, već se distribuira u vidu kompaktnog izvršnog programa koji po potrebi treba startovati i obaviti skeniranje računara.

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: