Top50 Glas publike

Uklonjena Defender greška koja je štitila viruse

Microsoft Defender Antivirus za Windows se nedavno oslobodio greške koja je napadačima omogućavala da na uređaje isporučuju maliciozne pakete, a da ne aktiviraju sistem za detekciju malvera.

PCPress.rs Image

Sigurnosni propust je pogađao poslednje Windows 10 verzije, a napadači su mogli da ga zloupotrebljavaju još od 2014. godine. Greška je funkcionisala tako što je neke lokacije na računaru izuzimala od skeniranja, pa da su virusi tu bezbedno mogli da se kriju, a eksploatacija je bila moguća zato što su svi mogli da dođu do Registry key.

Napadači koji bi došli do spiska lokacija koje Defender zaobilazi su na njih otpremali svoje malvere, gde su ostajali dobro sakriveni. To više nije moguće, jer je Microsoft sanirao problem preko ažuriranja koje je prošlo skoro nezapaženo.

Pročitajte i:  Ne sviđa vam se novi ogromni search bar u operativnom sistemu Windows 11? Microsoft radi na „popravci“

Neki korisnici će izmeni moći da vide čim instaliraju bezbednosno ažuriranje za februar 2022, pa vlasnici uređaja koji su dobili izmene moraju da imaju administratorsku dozvolu da bi mogli da vide spisak lokacija koje Defender zaobilazi.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,