TrendMicro

Ukradeni podaci miliona bugarskih građana poslati lokalnim medijima

Za sada nepoznati haker ukrao je lične informacije miliona bugarskih građana, nakon čega je download link ka ukradenim podacima prosledio lokalnim medijima. Veruje sa su podaci ukradeni iz National Revenue Agency (NRA), koja je deo bugarskog Ministarstva finansija.

PCPress.rs Image

U tekstu koji je objavljen na sajtu NRA, potvrđeno je da se incident dogodio i da ova agencija radi na rasvetljavanju slučaja zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i državnom agencijom za nacionalnu bezbednost. Takođe, objavili su da trenutno proveravaju da li su objavljeni podaci pravi ili falsifikovani.

Lokalne medije koji su dobili pristup delu ukradenih podataka, haker je obavestio da poseduje podatke za više od pet miliona Bugara, što čini praktično sve punoletne građane ove države, s obzirom da ona ima populaciju od oko sedam miliona.

Iz NRA mreže ukradeno je ukupno 110 baza podataka (oko 21 GB), a medijima je dat pristup do podataka iz 57 baza (oko 11 GB), uz obećanje da će im i ostatak biti dostavljen u narednim danima. Među ukradenim podacima su imena građana, njihovi lični identifikacioni brojevi, kućne adrese i finansijsko stanje. Većina podataka datira iz perioda od 2007. do 2018. godine, ali su pronađeni i podaci novijeg datuma.

Pročitajte i:  Policija u Britaniji uhvatila hakera koji je objavio GTA VI snimke

Haker je medije kontaktirao sa yandex.ru email adrese, a u poruci je napisao i izjave osnivača WikiLeaks-a – „Vaša vlada je glupa. Vaša sajber bezbednost je parodija“. Opozicioni lideri iskoristili su ovaj slučaj da odmah zatraže ostavku bugarskog ministra finansija, Vladislava Goranova.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,