Ukrajina želi zabranu PlayStation-a i Xbox-a za Ruse

Vicepremijer želi Rusima da zabrani eSport.

PCPress.rs Image

Zabrana video igrica

Ukrajinska vlada želi da se giganti u igricama pridruže merama koje su tehnološke kompanije preuzele protiv Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu. Potpredsednik vlade Mykhailo Fedorov pozvao je Microsoft, Sony i druge kompanije koje se bave video igrama da „privremeno blokiraju” sve naloge ruskih i beloruskih igrača.

Takođe je zamolio organizatore eSporta da zaustave učešće ruskih i beloruskih takmičara i da otkažu sve događaje planirane za obe zemlje.

Ovi potezi bi motivisali Ruse da se odupru „sramotnoj vojnoj agresiji“ u Ukrajini, tvrdi Fedorov. On veruje da bi tehnologija mogla da bude „najbolji odgovor“ na ruski vojni hardver.

Neki programeri igara su već pokazali podršku Ukrajini. Kreator Cyberpunk 2077 CD Projekt Red, donirao je ekvivalent od 232.000 dolara za humanitarne napore u zemlji.

Još uvek nije poznati kako će reagovati Microsoft i Sony. Rusija nije najveće tržište ni za jednu kompaniju. Sony-jev PS4 je uglavnom uspeh doživeo u Evropi i Severnoj Americi. Ali čak i kratka zabrana bi predstavljala značajan potez. Dosta igrača bili bi izbačeni.

Pročitajte i:  Microsoftov novi Xbox Home UI je dostupan

Međutim, Microsoft je već zabranio ruske državne medije i oni bi se pridružili kompanijama poput Apple-a koje su zaustavile barem deo poslovanja. Možda će postojati pritisak na PlayStation i Xbox da reaguju, čak i ako ne odu onoliko daleko koliko bi Ukrajina želela.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , ,