Top50 Glas publike

Ultra brzi USB 3.2 dolazi na desktop računare krajem 2019. godine

Brzi USB 3.2 format tehnički je već skoro dve godine spreman, ali sada konačno dolazi na naše PC računare. Prema organizaciji koja postavlja standarde za USB interfejs, diskretni USB 3.2 kontroleri koji će moći da podrže novi 20 Gbps Type-C-mod standard biće dostupni ove godine, nagoveštavajući da ćete ih videti prvenstveno na high-end desktop računarima (gde su namenski kontroleri najčešći). Drugim rečima, možete da kupite gejming rig ili radnu stanicu koja radi sa brzinama od 20 Gbps kroz sasvim običan port.

PCPress.rs Image

Možda nećete biti previše uzbuđeni u bliskoj budućnosti. Verovatno nećete videti kompatibilne matične ploče i PC računare sve do sredine godine (kada proizvođači delova za računare obično ažuriraju svoje proizvode). Štaviše, periferni uređaji koji će vam biti potrebni da biste iskoristili prednost USB-a 3.2. izaći će još kasnije. Neki vremenski okvir bi mogla da bude 2020. godina, s obzirom da pre toga sve kockice moraju da se slože, a pritom se ne misli samo na laptopove ili mobilne uređaje.

Pročitajte i:  PSA: Ažurirani USB logotipi čine izbor pravog kabla jednostavnim

Ipak, to je veliki korak napred. Iako već možete da dobijete 40 Gbps sa Thunderbolt 3 (koji ima isti konektor kao i USB-C), to je još uvek egzotična i relativno skupa tehnologija. Retko viđate više od jednog Thunderbolt porta na računaru izvan Apple-ove linije. USB 3.2 može da učini da prilično velike brzine postanu relativno uobičajene i podstakne stvaranje laptop dokova, ekstra brzih eksternih SSD-ova i drugih uređaja kojima je potreban što veći protok.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,