BIZIT 2022

Ultra u svakom pogledu

LG Signature OLED65G6P televizor može da se opiše s mnogo „ultra“ epiteta: ultratanak, ultraHD, sa OLED ekranom… pred nama je jedan od najboljih modela kompanije LG za 2016. godinu

LG Signature OLED65G6P 2

Linija Signature spada u najviši segment ponude kompanije LG. Model koji vam predstavljamo poseduje Organic Light‑Emiting Diode (OLED) panel sposoban za HDR prikaz i 4K rezoluciju, a kao neočekivan dodatak, ugrađen je i soundbar. Iako njegova cena prati klasu u kojoj se nalazi – što znači da nije nimalo jeftin – utisak koji ostavlja opravdava svaku paru uloženu u njega.

Tanko, tanje, LG G6

Ekran dijagonale 65 inča i debljine tek 7 milimetara deluje impresivno – ovako mala debljina obezbeđena je potpuno novim načinom proizvodnje panela. LG je uspeo da OLED panel postavi direktno na zadnju stranu zaštitnog stakla, čime je ušteđeno na prostoru i stvoren je osnovni preduslov za ultratanak profil. Dostupna je i mogućnost 3D prikaza slike, naravno u LG‑jevoj pasivnoj realizaciji. Doduše, 3D odavno više nije u fokusu u TV industriji, na šta upućuje i činjenica da se uz ovaj model dobijaju samo dva para pasivnih 3D naočara, dok se pre samo nekoliko godina uz skuplje modele LG televizora isporučivala čitava kutija sa 3D naočarima.

U postolje televizora ugrađen je Harman Kardon soundbar snage 60 W, a u njemu su izvedeni i svi konektori pošto za njih nije bilo dovoljno prostora na poleđini ekrana. Pored priključka za antenu (komponenta koju polako zaboravljamo), tu su četiri HDMI ulaza, optički audio‑izlaz, RS232 konektor i tri USB porta. Ako vam slučajno zatreba još koji HDMI port, njihov broj može se lako povećati dodavanjem hub‑a.

Baza je integralni deo televizora i ne može se fizički odvojiti, što može da predstavlja problem ukoliko želite da TV okačite na zid, ali LG je mislio i na takvu situaciju. Ekran je pomeren unapred, tako da baza viri tek nekih pet centimetara ispred ekrana, dok je preostalih oko 25 cm postavljeno iza njega. Ako TV hoćete da okačite na zid, baza može da se postavi u vertikalan položaj, a važno je napomenuti da se takvim rešenjem ne remeti kvalitet zvuka, jer su zvučnici tako postavljeni da u oba slučaja po dva drajvera budu uperena unapred.

Pročitajte i:  Iznenađujuća vest o Android Samsung Galaxy mogle bi naterati Apple da preispita svoj iPhone

Unapređeni softver

Serija LG G6 televizora koristi WebOS 3.0 platfomu. Na prvi pogled nema mnogo razlike u odnosu na prethodnu verziju, jer interfejs i dostupne funkcije deluju jednako. Novi WebOS koristi iste „romboidne“ menije na dnu ekrana, kao i isti prikaz aplikacija, servisa, izvora video‑sadržaja i ostalih funkcija. Zgodno je što ima preinstalirane aplikacije za streaming 4K video‑materijala, pošto je to danas praktično jedini način da se iskoristi pun potencijal 4K ekrana.

Nova funkcija WebOS‑a 3.0 je My Content koji obezbeđuje čuvanje omiljenih video‑snimaka u meniju s leve strane ekrana kome se brzo pristupa. Svaki sadržaj koji se selektuje kao omiljeni pojaviće se u tom meniju, bez obzira na streaming servis odakle je odabran. Po istom principu osmišljen je i My Channel, koji predstavlja kolekciju omiljenih TV kanala.

Uz LG G6 isporučuju se dva daljinska upravljača. Veći je, kako u LG‑ju kažu, redizajnirana Signature‑specific verzija magičnog daljinskog upravljača, koji se dobijao uz prošlogodišnje modele televizora. To je 22 cm dugačak „štap“ s tasterima po ugledu na klasične daljince, naravno sa dodatkom navigacionog pad‑a i točkića. Kao i ostali Magic Remote daljinci, obezbeđuje air‑mouse funkciju, navigaciju putem kursora koji se prikazuje na ekranu WebOS interfejsa. Drugi daljinac je manji i jednostavniji. Po broju tastera više podseća na ranije LG‑jeve magične daljince, ali nema air‑mouse funkciju. Prvenstveno je namenjen za upravljanje online i multimedijalnim sadržajem koji nisu klasičan TV program, dakle kada se televizor koristi za pregled streaming sadržaja ili kao medija centar.

OLED kao maksimum

Što se tiče prikaza slike, OLED ekran je zaslužan za prikaz apsolutno crne boje, tj. OLED pikseli su potpuno ugašeni i ne emituju nikakvu svetlost. Zbog toga je kontrast kod LG G6 televizora praktično „beskonačan“, u smislu da ne može da se matematički izračuna. Kada se govori o kontrastu kod ekrana, proizvođači obično predstavljaju tzv. dinamički kontrast, koji iznosi nekoliko stotina hiljada prema jedan ili čak nekoliko miliona prema jedan. To je u većini slučajeva samo marketinški trik koji u praksi ne znači mnogo, ali kupcima dobro zvuči. Kod ovog modela govorimo o prirodnom kontrastu koji je uporediv s tim brojkama i koji obezbeđuje kvalitetan HDR užitak. Na ovom televizoru možemo da vidimo i najsitnije detalje u tamnim delovima scene, kao i prirodne boje u svetlim delovima.

Pročitajte i:  Intel i Samsung predstavili računar sa „rastegljivim“ ekranom

Po svojoj prirodi, OLED tehnologija omogućava direktnu kontrolu svakog od skoro 8,3 miliona piksela, koji se nalaze na 4K panelu. Za razliku od LED televizora koji poseduju od nekoliko desetina do nekoliko stotina nezavisnih zona za pozadinsko osvetljenje, ovde ih ima tačno onoliko koliko ekran ima piksela. Preciznost boja koja se time dobija neuporedivo je veća nego kod LED ekrana sa ograničenim brojem diming zona.

Kvalitet boja kod LG G6 televizora je, najjednostavnije rečeno, fantastičan. OLED ekrani omogućavaju veliku raznolikost i glatke prelaze nivoa zasićenosti bojom, a na ovom modelu to je potvrdila UHD Alliance za njihov HDR standard. LG G6 je prvi OLED televizor koji omogućava prikaz 100% DCI‑P3 kolornog gamuta. Pre ovog modela, na tronu se nalazio Samsung KS9000, čiji HDR prikaz pokriva 93% DCI‑P3 boja. Za one koji ne znaju, DCI‑P3 je paleta boja koja se koristi u digitalnoj projekciji filmova i podržala ju je američka filmska industrija.

S obzirom na to da je trenutno na raspolaganju malo UHD video‑materijala, interesovalo nas je i kako se TV ponaša sa upscaling‑om standardne HD rezolucije. Iako upscaling ne može da „stvori“ nove detalje koji ne postoje na originalnom snimku, algoritam je odličan, pa su svi detalji na slici oštri i jasni. Na tako „obrađenom“ video‑snimku ne vide se artefakti niti zamućenja, što je još jedan dokaz odlično obavljenog posla.

Pročitajte i:  LG planira da predstavi OLED panele dijagonale 20"

Dobro zvuči

Kvalitet zvuka takođe je fantastičan. Kod drugih televizora, da biste dobili sličan kvalitet, neophodno je da dokupite zaseban soundbar ili neki drugi audio‑sistem, a ovde se sve to dobija u paketu. Osim što je sa dizajnerske strane ovo prirodnije rešenje, kvalitet zvuka drastično je bolji nego kod standardnih TV zvučnika. Da se razumemo, i dalje to nije zvuk u rangu velikih zvučnih sistema sa izdvojenim basom, ali za kućno gledanje filmova, pa čak i za slušanje muzike, ne treba vam ništa bolje od ovih zvučnika.

Pomenimo još i to da LG G6 postoji u dve varijante, 65“ i 77“, a osnovna razlika između ta dva modela, osim veličine ekrana, jeste u ugrađenim zvučnicima. Manji model ima soundbar ukupne snage 60 W (od čega je za ugrađeni niskotonac odvojeno 20 W), dok je soundbar kod većeg modela snage 80 W (sa sabvuferom od 40 W). Bilo koji od ovih modela bi svako poželeo u svojoj dnevnoj sobi. Postoji samo jedna prepreka da on tamo i stigne: količina novčanica koje treba izdvojiti za takav multimedijalni raj.

 

Model LG Signature OLED65G6P
Ekran 65″, Ultra HD (3,840×2,160), OLED HDR sa Dolby Vision sistemom
Zvuk Harman Kardon 4.2 Soundbar sistem,
60 W (20 W bas)
Portovi 4×HDMI, 3×USB, antenski ulaz, kompozitni i komponentni video-ulaz, optički audio-izlaz, Ethernet, RS-232
Bežična veza 802.11a/c, WiFi Direct, Simplink
3D FPR pasivni sistem, dva para 3D naočara
OS WebOS 3.0
Cena 7.999 dolara
Kontakt www.lg.com/rs

 

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,