Top50 Glas publike

Ultra-wideband donosi bržu bežičnu komunikaciju i manji lag

Bežični, ultra-wideband (UWB) bežični standard dizajniran za prenos podataka osmišljen je pre više od decenije, sada doživljava renesansu, mada na malo drugačiji način. Naime, UWB je već ugrađen u U1 čip koji je Apple implementirao u iPhone 11, a proizvođači automobila (kao recimo BMW i Volkswagen) razmišljaju o ključevima sa UWB-om, koji bi sami otključavali automobile kada im vlasnik približi.

PCPress.rs Image

UWB u periferijama?

Kanadska kompanija Spark Microsystems želi da iskoristi UWB za jednu drugačiju svrhu. Oni planiraju da ugrade UWB u bežične gejming kontrolere, tastature, slušalice i miševe. Gejmeri spadaju među najzahtevnije grupe korisnika računara i često upotrebljavaju kablom povezane periferije jer one obezbeđuju minimalan lag u komunikaciji i kontroli. Ako Spark uspe u svojoj nameri, možda će zameniti Bluetooth kao standard.

Njihov SR1000 radio čip je planiran za masovnu proizvodnju u trećem kvartalu ove godine, ali zainteresovane kompanije već mogu da testiraju prototipe. Cena čipa je zanemarljiva i očekuje se da će koštati manje od jednog dolara. Njegova prednost u odnosu na Bluetooth tehnologiju je što će obezbediti brži bežični transfer podataka, manju potrošnju baterije i manji lag. Pored industrije gejmerskih periferija, postoji veliki potencijal primene u domenu kaciga za virtuelnu i proširenu realnosti i u IoT uređajima.

Spark Microsystems navodi da njihov čip donosi 10x ubrzanje u performansama i da će to predstavljati glavni razlog za gejmere da prihvate njihovu tehnologiju. Tehnologija je u vlasništvu kompanije, pa se nadaju da će profit obezbediti prodajom čipova.

Uposlen širi spektar radio frekvencija

UWB je tehnologija koja koristi širi spektar radio frekvencija kroz koji šalje kratke pulseve, čak do milijarde u sekundi, što znači da je njihovo trajanje na nivou nanosekundi. Zato je za njihovo generisanje potrebna izuzetno mala količina energije i mogućnost ometanja signala je minimalna. Pošto su ti pulsevi kratki i prolazni, mogu da se iskoriste za lociranje objekata u prostoru, preciznim praćenjem tajminga radio signala.

Maksimalna brzina prenosa podataka Spark UWB čipa je 20 megabita u sekundi, što je oko 10 puta brže od Bluetooth 5 tehnologije (2 Mbps), dok pri brzini od 1 Mbps, UWB koristi 40x manje energije od Bluetooth-a. Spark će prodavati dve verzije čipa – SR1010 koji radi u radio spaktrumu od 3.1 GHz do 6 GHz i SR1020 (koristi frekvencije 6 GHz do 9.5 GHz).

Izvor: CNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,