Top50 Glas publike

Umesto holograma od falsifikovanja štitiće leptirova krila

Tim istraživača iz Inovacionog centra Instituta za fiziku iz Zemuna osmislio je Teslagram, sistem fizičke zaštite, koji će štititi od falsifikata novčanice, identifikacione kartice, dokumenta ili umetnička dela. Naime, naučnici Instituta za fiziku pronašli su način kako da sa krila leptira izdvoje svaku ljuspicu i da je ugrade u, na primer, identifikacionu karticu, a kako među svim leptirima na planeti ne postoje dve iste ljuspice, nemoguće je podmetnuti falsifikat.

PCPress.rs Image

Krila leptira satkana su od 200.000 ljuspica, a od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica i da svaka bude jedinstvena. Ovaj sistem je daleko složeniji od holograma koji je na grupama novčanica isti, pa kada neko iskopira jedan, zapravo je iskopirao sve. Na ovu ideju su došli kako kaže Dimitrije Stepanenko, fizičar i član tima, jer samo u prirodi postoje stvari koje su jedinstvene, a leptirova krila su jedna od tih stvari. Kada se ljuspe izdvoje sa krila, “pametnom” štampom one se utisnu u predmet. Ljuspica, koja je veličine poprečnog preseka ljudske dlake, dovoljno je mala i čvrsta da ne postoji način da se ošteti, a zbog malih dimenzija, falsifikatori ne mogu da znaju ni na kom delu novčanice ili umetničke slike se nalazi. U laboratoriji Inovacionog centra napravljena je mala “farma leptira” i otkrivaju da nije svaki leptir pogodan za zaštitu, a s obzirom da je prosečan životni vek leptira do dve nedelje leptiri se ne ubijaju već se koriste njihova krila nakon prirodne smrti.

Naučnici tvrde da bez obzira na uloženi novac i trud, nije moguće napraviti kopiju ljuspe, i da je stepen zaštite neuporedivo veći od svakog postojećeg. „Prema ISO standardima, sigurnosne brave moraju da imaju broj kombinacija 10 na sedmi, a verovatnoća da se nađu dve iste ljuspe je 10 na 250“ objašnjavaju naučnici. Marija Mitrović Dankulov, član tima i fizičar, otkriva da su razvili i algoritam kojim mogu dodatno da zakomplikuju jedinstveni zapis na ljuspi sa leptirovog krila. Ova inovativna tehnologija, Teslagram, je zaštićena globalno, kroz tri patenta i žig. „Za naša istraživanja imamo podršku Canadian Bank Note Company, koja štampa kanadski dolar. Videli su naš rad, ocenili da ima potencijal i pokazali interesovanje da našu inovaciju koriste u zaštiti kanadskog dolara. Nisu ništa obećali, jer je još rano, ali, kada završimo posao, proceniće da li će da prihvate naš proizvod ili ne“ otkriva Saša Lazović, rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,