Umesto pića – platite vreme

U Savamali je otvoren Share Square, prvi kafić u Srbiji koji funkcioniše po principu korišćenja po satu. To znači da gosti ovog neobičnog kafića u Koče Popovića 4 pri izlasku iz lokala ne moraju da zatraže račun za popijeno piće, već jednostavno plaćaju onoliko koliko su vremena proveli unutra. Povodom otvaranja kafića, razgovarao sam sa Anom Vukašinović, koja radi na poziciji Chief External Relations. 

Ideja za otvaranje Square Share-a nije nova. Kako ste se odlučili na taj korak?

Moj kolega, Ryo Ragland, došao je na ideju da otvori ovakav lokal u Beogradu početkom ove godine. Koncept „anti-cafe-a”, odnosno mesta u kom plaćate vreme a ne piće, postoji već dugo i rasprostranjen je po svetu. Međutim, Share Square je jedinstven zbog toga što ćemo pored kafića i co-working prostora, svojim sugrađanima ponuditi i prostor u kom će moći jedni drugima da drže časove.

Shvatili smo da na online društvenim mrežama postoji ogromna potražnja za razmenom veština i znanja, dok takav koncept ne postoji u realnosti. U tom smislu, ponudićemo ljudima ono što je najprivlačnije na društvenim mrežama: pristupačnost, jednostavnost, mogućnost da eksperimentišu i isprobaju nove stvari, a da ne moraju da se posvete na dug rok ili potroše mnogo sredstava. Za sada smo opremili četiri učionice: CookLab, StyleLab, TechLab i SoundLab.

Koji su izazovi sa kojima ste se susretali prilikom pokretanja cele priče?

Naša priča je sada u fazi pokretanja, i mislim da nam izazovi tek slede. Share Square je potpuno novi koncept i nemamo na koga da se ugledamo, već kroz sve prolazimo prvi put. Izazov će biti uvideti šta je to što ljudi zaista žele, od toga kada piju kafu kod nas, kada ovde rade ili uče, do toga kakvi će im se časovi najviše svideti. Mnogo toga moramo da prođemo da bismo ponudili pravu stvar svojim korisnicima.

Takođe, biće izazov približiti koncept samouslužnog kafića našim sugrađanima koji se nisu često susretali sa ovakvim načinom rada. U Zapadnoj Evropi, SAD-u i Japanu ljudi mnogo više vole ovakva mesta, jer mogu sami sebi pružiti celokupno iskustvo. Nadamo se da ćemo uspeti da prenesemo na naše korisnike sve predosti ovakvog koncepta.

Čime ste se rukovodili prilikom formiranja cenovnika? Koliko bi me koštao jedan sat proveden u kafiću i šta u okviru te cifre mogu da dobijem?

Razmišljali smo u sledećem smeru. Cene mogu da budu više, odnosno da u prostoru bude manje korisnika koji će nam omogućiti da lako budemo održivi, i da samim tim imamo mnogo manje brige. S druge strane, cene mogu biti niže i dostupne mnogo većem broju ljudi, ali da u isto vreme imamo zajednicu koja je dostupna svima. Istinski želimo da ljudi vole da dolaze kod nas, da im Share Square bude sinonim za kvalitetno provedeno slobodno vreme, da pružimo ljudima priliku da se upoznaju i povezuju jer će tako dešavati dobre stvari i za pojedince i za našu zajednicu.

Prvi sat koji provedete u Share Square-u košta 300 dinara, svaki sledeći sat je 100 dinara. Cene časova će se kretati od 600 do 800 dinara po satu. U ove cene ulazi korišćenje prostora, piće i posluženje, ali i pristup velikoj zajednici ljudi koji su spremni da menjaju stvari na bolje. Tu je i pristup učionicama u kojima ćete konačno moći da naučite veštine koje godinama prepisujete sa jedne na drugu listu novogodišnjih odluka. Biće vam dostupno da se nađete u društvu ljudi istih, ili potpuno različitih interesovanja sa kojima se provode lepe večeri, a koje ste do tad provodili listajući Facebook, Instagram, ili TV programe koji vas ni ne interesuju. Takođe, ulaz u Share Square je i jedinstvena prilika da nekog inspirišete tako što ćete mu preneti strast koju osećate osećate prema svom poslu ili hobiju.

Kakve su prve reakcije mušterija?

Komentari koje najčešće čujem su da je udobno i toplo, da su vafli dobra ideja i da im prija to što nema duvanskog dima. Imamo samo jednu prostoriju koja je fizički odvojena u kojoj je dozvoljeno pušenje. Raduje nas posebno to što su svi zainteresovani za koncept časova, prijavljuju se da budu instruktori i žele da slušaju časove. Kada im objasnimo detaljnije koncept, od svih dobijemo ideje i predloge koje ozbiljno shvatamo i vrlo rado usvajamo.

Da li već sada vidiš prostor za otvaranje još nekog kafića u Beogradu ili u Srbiji?

Ako se koncept pokaže kao uspešan i ljudi budu zainteresovani za programe koje organizujemo, onda ćemo vrlo rado proširiti priču i na druge gradove ili čak i regiju. To je ono čemu se nadamo, a do tada imamo puno malih koraka i mnogo učenja.

Facebook komentari:
SBB Solutions
Tagovi: , , , ,