ePlaneta

Univerzalno isplativo rešenje za bekap i oporavak podataka

Čuvanje rezervnih kopija i disaster recovery rešenja danas je neizostavno u svakom ozbiljnom poslovnom okruženju. Međutim, mnogi proizvođači koji se bave razvojem ovih rešenja fokusirani su na velike firme. Manja i srednja preduzeća mogu da koriste ta rešenja, ali su troškovi često preveliki, pa se to ne može okarakterisati kao finansijski isplativa solucija.

PCPress.rs Image

Tu svoje mesto pronalazi Vembu BDRSuite. Reč je o pouzdanom proizvodu atraktivne cene, namenjenom malim i srednjim preduzećima. Njegova glavna odlika je da je jednostavan za upotrebu, tako da
u slučaju potrebe svaki korisnik može brzo da oporavi oštećene ili obrisane podatke.

Fleksibilno rešenje

BDRSuite je sveobuhvatno rešenje za pravljenje rezervnih kopija i oporavak posle katastrofe, dizajniran za zaštitu najrazličitijih poslovnih okruženja. Napravljen je da zaštiti podatke na virtuelnim mašinama (VMware, Hyper-V, KVM, oVirt, Proxmox), serverima (Windows, Linux, NAS), računarima (Windows, Linux, Mac), SaaS aplikacijama (Microsoft 365, Google Workspace), cloud radnim okruženjima (AWS, Azure), kao i na aplikacijama i bazama podataka (Microsoft Exchange Server, SQL Server, SharePoint, MySQL, PostgreSQL). Fokus BDRSuite-a su kompanije do 50 zaposlenih, ali to ne znači da nije upotrebljiv i u većim poslovnim okruženjima. Pored njega, korisnicima je na raspolaganju i cloud rešenje zasnovano na istoj
platformi – BDRCloud.

Pročitajte i:  AB Soft: Više sistema u tesnoj vezi

Iako je na našem tržištu ovo nov proizvod, u svetu je poznato i priznato rešenje. Kompanija Vembu, koja stoji iza njega, ima dugogodišnje iskustvo. Ona je na Backup & Disaster Recovery tržište ušla još 2002. godine, a njihova rešenja koristi više od 60.000 kompanija širom sveta. BDRSuite je stekao odličnu reputaciju, jer je jednostavan i moćan alat koji podržava tzv. „3-2-1“ politiku pravljenja rezervnih kopija. Ta politika podrazumeva pravljenje tri kopije rezervnih podataka, koje se čuvaju na dva različita medija (kao što su diskovi, magnetne trake ili cloud), od kojih se jedna kopija čuva na nekoj udaljenoj lokaciji. Ovakav pristup znatno smanjuje rizik od gubitka podataka usled kvara hardvera, ransomware napada ili usled prirodnih katastrofa.

Centralizovana kontrola

BDRSuite obezbeđuje centralizovano upravljanje i monitoring bekapa u okruženju koje korisniku najviše odgovara, na bilo kojoj platformi (virtuelnoj, fizičkoj, u Docker-u ili cloud-u). Kompletno nadgledanje sistema obavlja se preko Web zasnovane konzole. Glavne karakteristike ove platforme su da omogućava bekap najrazličitijih IT okruženja, fleksibilan i brz povratak podataka, kao i efikasnu zaštitu od ransomware napada.

Pročitajte i:  ASW Inženjering uvodi budućnost poslovanja kroz AI ERP sistem – asw:dominus

Podržan je bekap virtuelnih mašina, diskova, fajlova i foldera i baza podataka, koji se obavlja u skoro realnom vremenu. Kako bi se osigurala konzistentnost bekapovanih podataka, uključena je automatska verifikacija. I proces oporavka je fleksibilan. Oporavak virtuelnih mašina je moguć za nekoliko minuta, podržan je oporavak na nivou fajlova, kao i oporavak podataka u Microsoft Azure okruženju, odnosno za Microsoft Exchange, SQL, SharePoint, Active Directory… Dodatnu sigurnost obezbeđuju detekcija anomalija, višestruki bekap, skeniranje fajlova u potrazi za malware komponentama pre samog čina bekapovanja… Sve to obezbeđuje potpunu zaštitu od ransomware napada, kao i dodatni nivo sigurnosti rezervnih kopija.

Dodatne funkcije

Pored navedenih, veoma važne karakteristike BDRSuite-a jesu i moćne funkcije oporavka podataka koje uključuju replikaciju virtuelnih mašina, čuvanje podataka u udaljenim data centrima i cloud zasnovan disaster recovery sistem. Bekapovani fajlovi su enkriptovani i kompresovani, a da bi im se pristupilo, neophodna je dvofaktorska autentifikacija. Sve akcije koje se obavljaju, čuvaju se u log fajlovima i mogu da se pregledaju kroz odličan reporting sistem.

Ipak, najvažnija karakteristika BDRSuite-a jeste ta da održava kontinuitet poslovanja, jer je oporavak bekapovanih mašina veoma brz – Vembu tvrdi da će svaka mašina biti ponovo operativna za manje od 15 minuta od početka recovery procesa.

Pročitajte i:  Apollo ROSA: od ePlana do eArhive

Za male i srednje kompanije su optimizacija i kontrola troškova od presudne važnosti. Vembu je svestan toga, pa BDRSuite licence mogu da se kupe na osnovu različitih kriterijuma – prema broju virtuelnih mašina, servera, CPU socket-a, broju korisnika… Takođe, na raspolaganju su i različite edicije platforme, pa kompanije mogu da nađu najbolji (finansijski najprihvatljiviji) modus koji će pokriti sve njihove potrebe. Ovakva fleksibilnost omogućava BDRSuite korisnicima da ostvare uštede do čak 70 procenata na cenu bekapa i oporavka podataka u odnosu na slična rešenja drugih kompanija.

Singi.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *