TrendMicro

UPIS – prvi srpski ERP

UPIS preduzeća IIB je ERP softver nastao na domaćem tržištu, koji se uspešno nosi sa konkurencijom. Koji su njegovi glavni aduti?

PCPress.rs ImageSrpske pameti se obično setimo tek kada pobegne iz Srbije. Ni sankcije, ni bombardovanje nisu naneli Srbiji toliki gubitak kao odliv više od 200.000 mozgova koji su svoje potencijale ugradili u strana preduzeća i učestvovali u izgradnji njihovih robnih marki. A kada ugledate poznatu robnu marku, ne znate čiji rad i pamet iza nje stoji: američki, kineski, indijski ili možda srpski? Kakva bi bila naša sudbina da su to znanje i rad stvorile svetske marke na našim prostorima? Srećom, neki su i ostali, a u Srbiji je nastalo i opstalo nekoliko preduzeća koja nude kvalitetan i konkurentan, a pri tom i autentičan srpski softver.

Misija

IIB je osnovan 1990. godine kao društvo za informatički inženjering . Program UPIS je nastao nekoliko godina ranije, ali zbog nepostojanja uslova za osnivanje privatnih preduzeća prodavao se kao autorsko delo. IIB je, prema rečima osnivača Dušana Bošnjaka, „nastao zahvaljujući zaboravljenoj srpskoj metodi – mobi“. Osnovan kao porodično preduzeće, on je i danas „porodica“, ali malo veća, pošto s partnerima broji preko pedeset članova.

PCPress.rs ImageUPIS je od početka bio sveobuhvatno (integralno) softversko rešenje, namenjeno za uspostavljanje informacionih sistema u velikim preduzećima. U njega je ugrađeno znanje i filosofija rada velikih preduzeća, što se u praksi pokazalo veoma korisnim za preduzeća koja to tek treba da postanu. Stoga, s punim pravom možemo reći da je UPIS prvo srpsko ERP rešenje. Za više od 22 godine postojanja gotovo da nema delatnosti u kojoj UPIS nije uveden. Uporedo s bogatstvom mogućnosti softvera raslo je i iskustvo zaposlenih, koji danas predstavljaju najvredniji resurs preduzeća. Uostalom, koliko IT kuća u Srbiji ima konsultante i partnere sa više od 20 godina iskustva u uspostavljanju ERP rešenja? Takođe, vremenom je izgrađena i kvalitetna metodologija uvođenja koja predstavlja garanciju da će sistem biti uveden kvalitetno i na vreme, a osigurala je da IIB i UPIS budu vodeći tim po uspešnosti implementacija ERP rešenja na domaćem tržištu.

Iako je nastao kao softver za uspostavljanje informacionih sistema u velikim preduzećima, IIB je modifikacijom „velikog upisa“ (UPIS.Net) napravio i rešenje za srednja preduzeća (UPIS.Partner) i mala preduzeća (Mali UPIS). Na taj način UPIS može da se primeni u firmama koje zapošljavaju od jednog do nekoliko hiljada radnika.

Distribucije

UPIS.Net je klasično ERP rešenje koje u sebi ima najširu paletu funkcionalnosti i može da se dorađuje i parametrizuje u skladu sa zahtevima korisnika. UPIS.Partner je takođe parametrizovano rešenje, ali sa ograničenim doradama. Mali UPIS je predefinisano rešenje koje ne može da se dorađuje, ali je jedno od najjeftinijih ERP rešenja na srpskom tržištu i ispunjava potrebe prosečnog malog preduzeća dok ono ne „poraste“ za složeniji softver. Pošto ova tri rešenja imaju istu osnovu, a razlikuju se samo u broju podešavanja i dozvoljenim funkcionalnostima, kupci mogu da se opredele za neku od jeftinijih, a da kasnije pređu na skuplju i složeniju verziju, uz doplatu razlike u ceni između licenci.

PCPress.rs ImageUPIS je jedno od retkih potpuno integrisanih rešenja na našem tržištu. To prvenstveno znači da je kompletan protok proizvoda, robe, sirovina, usluga i novca potuno integralno projektovan bez redudantnih unosa i procesa. Dalje, softverski paketi koji se koriste kao njegove nadogradnje nisu zasebna rešenja koja „preko štapa i kanapa“ sinhronizuju podatke sa ERP‑om, već su prirodno povezana funkcionalna proširenja jedinstvenog informacionog sistema. Samim tim ne dolazi do grešaka kao kod ERP rešenja koja se povezuju sa specifičnim rešenjima drugih dobavljača.

Nadogradnje UPIS‑a su: UPIS.Kasa (kompletno upravljanje radom maloprodaja, kako u pozadini tako i na mestima prodaje), UPIS.Mob (rešenje za rad s ručnim računarima, osmišljeno za rad komercijalista na terenu za poručivanje i ispitivanje tržišta i optimizaciju magacinskog poslovanja), UPIS.Veb (Internet poručivanje) i UPIS.API (skladište podataka – alat poslovne inteligencije). UPIS nudi jednostavnu B2B integraciju s drugim poslovnim rešenjima, a može i uspešno da se poveže sa eksternim rešenjem za upravljanje poslovnom dokumentacijom Lobo DMS. UPIS je informacioni sistem zasnovan na dokumentima čiji životni vek pratimo pomoću proizvoljno definisanih faza. Dokumenti mogu da se kombinuju i povezuju tako da precizno isprate poslovne tokove čak i u najsloženijim preduzećima.

Proizvođači poslovnog softvera uče od svojih klijenata i obrnuto. Što duže njihov softver postoji na tržištu i što uspešnije klijente imaju, to će sam softver biti raznovrsniji i kvalitetniji. Kao domaće rešenje koje se hvatalo u koštac sa ovdašnjim kao i problemima okolnih tržišta, UPIS se nosi s najvećim svetskim rešenjima. UPIS radi u preko 130 preduzeća i ima preko 3000 krajnjih korisnika u Srbiji i regionu, a uspešno radi i u dve afričke zemlje.

Domaća ERP rešenja su često nepravedno zapostavljena. Nastala su na našim prostorima, gde su promene učestale i nepredvidive, pa se lakše prilagođavaju i dorađuju, pošto su „blizu“ tvorcu, a ne treba zaboraviti ni da domaći proizvođač ima veliki direktan interes da ih prilagodi, pošto mu je domaće tržište najveći adut. Ona su uglavnom jedinstvena rešenja, gde varijanta rešenja niukoliko ne zavisi od toga koji ih partner uvodi. Napravljena su u skladu s domaćom zakonskom regulativom, uvode ih iskusni kadrovi koji ih dobro poznaju.

Na kraju, novac koji se zaradi od prodaje licenci domaćeg rešenja ostaje u Srbiji. To je razlog zašto, sve ove godine, IIB insistira na prodaji, razvoju i uvođenju „domaće pameti“, što je kvalitet koji korisnici, među njima i strana preduzeća, umeju da prepoznaju.

Slavko Vujnović

(Objavljeno u PC#193)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,