ePlaneta

Upotreba sekundarne ose u Excel grafikonima

Ponekad se dešava da na grafikonima treba da prikažete nesrazmerne vrednosti. Npr. ako treba da izvršite analizu konkurencije te da uporedo prikažete prihode, dobit i broj zaposlenih videćete da ova poslednja kategorija značajno odudara od prve dve. Prihodi i dobit se često mere milionama, a broj zaposlenih desetinama. Ako sve tri serije prikažete na istom grafikonu broj zaposlenih se neće dobro videti. Kako bi ova serija podataka postala uočivija, rešenje je da je prikažemo na sekundarnoj osi.

Pođimo od tabele u kojoj se nalaze podaci o poslovanju pet preduzeća iskazani kroz prihode, dobit i broj zaposlenih. Ako napravimo Column Chart grafikon, prihodi i dobit će biti jasno iskazani. U legendi vidimo da je prikazana i treća serija, broj zaposlenih, ali se zbog svoje veličine ne vidi dobro.

PCPress.rs Image

Izaberite grafikon, pa u Chart Design ribonu pokrenite opciju za promenu njegovog tipa. U odeljku All Charts izaberite Combo. U centralnom delu prozora videćete izgled budućeg grafikona, a ispod su prikazani nazivi serija kao i tip grafikona koji je iskorišćen za svaku od njih. Takođe, vidi se i izborno polje Secondary Axis. Označavanjem ovog polja postavljamo seriju na sekundarnu osu. To ćemo učiniti u slučaju poslednje serije BRZ (broj zaposlenih). Odabraćemo da je prikažemo pomoću Line Chart grafikona sa markerima.

Pročitajte i:  Formule za primenu Excel uslovnog formatiranja
PCPress.rs Image

Nakon što potvrdite izbor pojaviće se kombinovani grafikon. Prihodi i dobit su prikazani pomoću kolona, a njihove vrednosti očitavamo na y osi. Broj zaposlenih prikazan je pomoću linije sa markerima, a prikazan je na sekundarnoj y osi.

PCPress.rs Image
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *