PC Press Studio

Upozorenje korisnicima Android pametnih telefona 

Joker Trojan krade informacije sa žrtvinog uređaja putem SMS poruka, liste kontakata i podataka o uređaju.

PCPress.rs Image

Uklonite ovih 8 aplikacija prošaranih malverom „Joker“

Osam aplikacija prijavljeno je Google-u, a tehnološki gigant ih je uklonio iz Play Store-a.

Zlonamerni softver se uvlači u uređaj korisnika putem aplikacija, a zatim tajno prikuplja podatke i nastavlja da pretplaćuje ove korisnike na premium usluge bez njihovog znanja ili pristanka.

Trojanski zlonamerni softver Joker primećen je u aplikacijama Google Play Store-a u poslednje tri godine. Nedavni izveštaj Quick Heal Security Labs primetio je 8 Joker malware-a u Google Play Store-u, prijavio ih Google-u, a ukoliko ih imate na svom android uređaju, treba da ih što pre uklonite. To su: Auxiliary Message, Fast Magic SMS, Free CamScanner, Super Message, Element Scanner. Go Messages, Travel Wallpapers i Super SMS. Joker Trojan krade informacije sa žrtvinog uređaja putem SMS poruka, liste kontakata i podataka o uređaju. Trojanac će tada u tišini komunicirati sa web lokacijama za oglašavanje i pretplatiti žrtvu na premium usluge bez njihovog znanja.

Pročitajte i:  Google Authenticator dodaje neophodnu sigurnosnu funkciju za digitalne prijave

Prema izveštaju Quick Heal, ove aplikacije prilikom pokretanja traže pristup notifikacijama, a taj pristup zatim koristi za dobijanje podataka o obaveštenjima. Zatim aplikacija preuzima SMS podatke iz notifikacija i traži pristup kontaktima. Kada se omogući pristup, aplikacija upućuje i upravlja dozvolom za telefonski poziv. Nakon toga nastavlja da radi bez pokazivanja vidljive aktivnosti korisniku. Kompanija za cybersecurity tvrdi da su autori malvera ove zlonamerne programe širili na Google Play Store-u u aplikacijama za skener, wallpaper i poruke. Korisnicima se savetuje da koriste samo one kojima sigurno mogu da veruju.

Izvor: Livemint

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,